Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dvojice Barušek ze skalního bytu u hradu Kost zaujala i spisovatele Karla Václava Raise

07. 01. 2024 | 18:51

Ještě před sto lety bydleli lidé ve skalách a dodnes je možné po kraji vidět nuzné skalní příbytky. Jeden z nejznámějších v Českém ráji se nalézá nedaleko hradu Kost a říká se mu U Barušek – kdysi v něm žily dvě hašteřivé vdovy, které jsou zachyceny i na historických snímcích.
 

„To místo vyvolává v lidech nejrůznější představy. Aby ne. Dnes už si člověk nedokáže takový život představit. V Evropě jsou ale místa, kde jsou původní skalní byty využívané jako lákavé turistické ubytování,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Objekt patříval panské vrchnosti. V roce 1881 do něj tehdejší majitel Kosti nastěhoval bývalé zaměstnankyně, které už se dál nehodily k práci. Život dvou žen, které se rády nechaly fotografovat, vylíčil Karel Václav Rais v povídce V skále.

Vdovy dostávaly takzvaný deputát neboli odměnu v naturáliích – brambory a trochu mouky, mohly také sbírat roští a lesní plody na panském a směly přijímat milodary, protože měly povolenou žebrotu.

Každá měla svůj prostor – kout s postelí, stolkem, dvěma židlemi a almarkou na potraviny. Vařilo se v černé kuchyni, z níž se vytápěla i pec. Nechyběly obytná světnice, síň a malý chlívek. Po roce 1911, kdy obě ženy již zemřely, se do skalního bytu nastěhovala početná domkářská rodina. Definitivně opuštěná zůstala světnička po první světové válce.

Jak se k obydlí dostat? Zaparkovat u hradu Kost a vydat se zadem k Černému rybníku, Vyšlapaná cestička vede podél vody ke skalnímu bloku, na obydlí U Barušek narazí výletníci asi po 200 metrech. O pár desítek metrů dál jsou pak k vidění i pozůstatky bývalého panského dvora Zájezd.

LK/Jan Mikulička