Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dvoudenní staročeské řemeslnické trhy v Turnově přilákaly o víkendu přes deset tisíc lidí

29. 05. 2022 | 16:27

AKTUALIZOVÁNO: Tisíce lidí přilákaly o víkendu dvoudenní staročeské řemeslnické trhy v Turnově. Návštěvníků bylo zhruba 13.500. ČTK to dnes řekla mluvčí muzea Marcela Beranová. Vyhlášenou akci muzeum uspořádalo popětadvacáté, koná se po dvouleté odmlce způsobené pandemii koronaviru.

turnovSlava
Staročeské řemeslnické trhy i v neděli 29. května místem setkání, muziky, divadla i řemesla. Foto: FB Město Turnov

"Zájem je obrovský a určitě je to srovnatelné s dobou před covidem. Dříve se někdy stávalo, že lidé byli v hledišti na programu a v tu dobu byly uličky se stánky prázdnější, letos je plno všude," řekla mluvčí muzea.

Spokojení podle ní musejí být i řemeslníci, zmínila třeba držitelku titulu Nositel tradice lidových řemesel a košíkářku Zuzanu Tilajcsikovou. "Toto košikářství bylo jen v sobotu, protože vyprodalo kompletně všechno zboží, takže dnes už nemělo s čím přijet," dodala Beranová.

Řemeslnické trhy v Turnově se řadí mezi nejoblíbenější akce v Českém ráji. "Jsou setkáním těch nejlepších, které v oblasti řemeslné tvorby v Libereckém kraji a celé České republice máme. Každoročně tu mohou návštěvníci obdivovat práci 150 řemeslníků a nechybí tu mistři tradiční rukodělné výroby nejen Libereckého kraje, držitelé národního titulu Nositel tradice lidového řemesla, nositelé regionálních značek i řemesla zapsaná na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO," uvedla mluvčí muzea. Organizátoři si mohou mezi řemeslníky vybírat, letos se nedostalo zhruba na 100 zájemců.

čtk