Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ferata Vodní brána je první zajištěná cesta v republice. Adrenalinové lezení u Semil je na vlastní nebezpečí 

12. 04. 2022 | 5:00

Z Itálie k nám dorazil fenomén takzvaných ferat, tedy zajištěných cest, které jsou většinou v málo přístupných skalních oblastech. Lezci po vytyčené trase lezou za pomocí ukotveného ocelového lana a po železných stupech. Vůbec první ferata v republice se nachází nedaleko Semil, jmenuje se Vodní brána a nabízí dohromady tři různě obtížné cesty. S příchodem jarních měsíců na feratu vyráží stále více lidí.

 

vodni brana07
Foto pro Via Ferrata Vodní brána Martin Čokař Marek

Krásné prostředí skalního masivu Vodní brána s výhledem na řeku Jizeru a panoramatické okolí Semil je ideálním místem pro lezce začátečníky i profesionály. Cesta k vůbec první feratě v republice byla složitá a začala se psát už v roce 2011.

Foto pro Via Ferrata Vodní brána Martin Čokař Marek“V Čechách tenkrát ještě žádná ferata nebyla a tak jsme se s kamarádem Honzou Šípalem rozhodli postavit jí tady, na skále Vodní brána. Chtěli jsme sobě i ostatním dokázat, že to jde,” říká původce myšlenky horolezec s desítkami let zkušeností Martin Marek. Nejdůležitější bylo hned na začátku přesvědčit ekology a ochránce přírody o tom, že ferata nebude škodit životnímu prostředí a okolní přírodě.

Původní záměr nejprve získal podporu u místních starostů a také horolezců, kteří za podobnými zážitky museli doposud vyrážet do zahraničí. Už koncem roku 2012 získali nadšenci v čele s Martinem Markem, který je v současnosti správcem feraty, povolení ke stavbě dvou cest na skále Vodní brána.

V provozu je zajištěná cesta od roku 2013 s tím, že ekologové i ochránci přírody museli dát spolku za pravdu. Ferata nijak neničí životní prostředí ani přítomnost lezců neplaší zvěř. Díky tomu si dnes kdokoliv může užít adrenalinový zážitek z lezení, aniž by musel roky trénovat a provádět komplikovanou přípravu.

“Via ferrata Vodní brána je místo, kde se mohou setkávat mladí lidé, rodiny s dětmi i aktivní senioři s nádhernou přírodou prostřednictvím dobrodružného zážitku,” říká správce feraty Martin Marek.

Foto pro Via Ferrata Vodní brána Martin Čokař MarekCelkem jsou na Vodní bráně tři různé cesty, které jsou barevně odlišené a nabízí různou míru obtížnosti.

Dohromady jde o zhruba 450 metrů zajištěné cesty, kterou dokážou překonat i menší děti. Výhledy do panenské přírody za tuhle námahu stojí. K tomu, abyste si mohli stoupnout pod skálu, připnout se na lano a začít lézt, potřebujete nutné vybavení. V okolí feraty je půjčovna, kde si lze za malý poplatek potřebné lezecké věci zapůjčit. Helma, sedák, jistící set, horolezecká karabina a v ideálním případě i rukavice jsou základními věcmi, bez kterých se při lezení neobejdete.

Je třeba mít na paměti, že lezení je na vlastní nebezpečí a nejde pouze o turistickou procházku, kde byste se po cestě mohli zastavit na pivo a klobásu. Pokud si na první výstup netroufáte, přesto byste chtěli okusit dobrodružství ve výšce, můžete si zaplatit začátečnický kurz s instruktorem. Cena pro jednu osobu je 1500 korun, za každého dalšího člověka se pak platí pět set. Kurz “Ferata s průvodcem” trvá tři hodiny a je potřeba si vše zamluvit předem. Maximální počet účastníků je stanovený na čtyři, takže ideální pro rodinu s dětmi.

Via Ferrata Vodní brána.

Na feratu jezdí trénovat také profesionálové z řad horské služby. “Zároveň vidíme jako užitečné, aby se spolek Vodní brána staral o vzdělání a výcvik veřejnosti tak, aby se učili správným a bezpečným postupům,” vyjádřil se náčelník Horské služby René Mašín.

Via Ferrata Vodní brána.

Všechny základní informace o bezpečnosti lezení, kurzech i podobě Vodní brány najdete na stránkách www.vodni-brana.cz. V provozu je ferata celoročně, ale až teď na jaře a následně v létě láká desítky dobrodruhů, rodin s dětmi a zapálených lezců, kteří mají jedinečnou možnost u nás na severu Čech okusit zážitek, za kterým se ještě před pár lety muselo jezdit do Itálie nebo Rakouska.  

lux, foto spolek Vodní brána