Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Geoparky vyprávějí 4,6 miliard let starý příběh Země s procesy, které ji formovaly. Jeden zachycuje expozice v Turnově 

14. 04. 2022 | 10:23

Na Den Země dne 22. dubna 2022 bude v 10.00 v Turnově před Kamenářským domem u Muzea Českého ráje slavnostně otevřena geologická expozice o Geoparku UNESCO Český ráj, kterou realizovalo město Turnov ve spolupráci s neziskovou organizací Geopark Český ráj, o. p. s.

Geoexpozice Geopark UNESCO Cesky raj Turnov
Foto: Pavel Charousek

Geoparky vyprávějí 4,6 miliard let starý příběh Země a procesy, které ji formovaly. Prezentují a interpretují historii naší planety a s ní spojené geologické a klimatické změny a také vývoj života. Ukazují vliv místního přírodního bohatství na ekonomický a kulturní rozvoj společnosti.

Geologická expozice v Turnově interaktivní formou přiblíží návštěvníkům a místním obyvatelům nesmírnou pestrost geologických fenoménů v Geoparku UNESCO Český ráj. Základní filozofií expozice je prezentovat rozmanitost území a na jednoduchých příkladech ukázat základní rysy celého geoparku. Těmi jsou pískovce a skalní města, sopky, minerály a zkameněliny. Tato čtyři relativně nesourodá témata jsou propojena jednotnou linkou, která celý prostor sjednocuje a vytváří tak ucelenou koncepci. Expozice je řešena jako informačně vzdělávací s drobnými didaktickými prvky. Zároveň nabízí i drobný relaxační prostor.

Do česko-polského projektu Popularizace geologických fenoménů Euroregionu Nisa, reg. č. CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_012/0002760 financovaného z programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika-Polsko prostřednictvím Euroregionu Nisa se kromě Geoparku Český ráj, o. p. s. a města Turnov zapojilo město Złotoryja, které leží v Geoparku Krajina vyhaslých vulkánů a Sdružení Kačavské, které tento geopark ležící severovýchodně od polské Jelení Hory spravuje. Ve městě Zlotoryja, kde se v srpnu 2022 uskuteční mistrovství světa v rýžování zlata, vznikne geologická expozice prezentující zejména vulkanickou a mineralogickou bohatost místní krajiny.


TZ/Blanka Nedvědická, ředitelka, Geopark Český ráj