Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Harrachov nabízí pozemek, kde stál dům služeb, pro zřízení komunitní zahrady

13. 06. 2019 | 18:10

V komunitní zahradu by se mohl proměnit nevyužívaný pozemek v Harrachově na Semilsku, jde o místo, kde v minulosti stával dům služeb. Lidem ze sídliště v horském středisku by to dalo možnost vypěstovat si nějaké ovoce, zeleninu nebo bylinky.

bylinyDetox
ilustrační foto

Vzniknout by tam mohl prostor k odpočinku, setkávání, společnému grilování, ale také pro děti, řekla dnes ČTK starostka Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj), která s nápadem přišla. Třeba v Liberci nebo Turnově ale o podobné projekty velký zájem nebyl.

"Pozemek by mohl být využitý tímto způsobem do doby, než se město rozhodne, jak s ním dál naloží. Navíc stavební parcela má rozměry půdorysu bývalého domu služeb, takže na zahrádkářské, sadové a odpočinkové aktivity je dostatek místa," řekla Zbrojová. Vedení města už záměr konzultovalo s krajinářskou architektkou Markétou Pěšičkovou. Účastníci jednání se shodli na tom, že než si nechat udělat takový projekt na klíč, bylo by lepším řešením nejprve oslovit místní, zda by si zahradu nechtěli vytvořit sami.

Komunitní zahrady jsou dostupnější alternativou vlastních zahrádek, populární jsou hlavně ve velkých městech. Není to jen záležitost zahradničení, ale také setkávání. V Liberci vznikla před několika lety první komunitní zahrada v zanedbaném koutě na Lazebnickém vrchu. "Bezvadné je to pro děti, které mohou vidět, jak zelenina roste a co všechno se proto musí udělat," řekla ČTK její spoluzakladatelka Lucka Hrušová. K zahradničení ji přivedla touha vypěstovat si vlastní zeleninu a vrátit život do centra města. Loni na podzim ale s kamarádkou zahradu zavřely, ve dvou už to dál nezvládaly. Nový projekt však teď vzniká jen pár kroků odtud v Široké ulici.

Velký zájem není ani o komunitní zahradu turnovského spolku ZAzemí. Vedle prostoru pro vlastní záhony má i komunitní chov slepic a nabízí zájemcům také bedýnky s ovocem a zeleninou přímo od farmářů. "O bedýnky a vajíčka je velký zájem. Komunitní chov slepic dokonce rozšiřujeme, ale v zemi se nikomu moc hrabat nechce, o vlastní záhony zájem není," řekla dnes ČTK koordinátorka spolku Irena Kessi Holiday. Spolek nabízí lidem z města i možnost přijít třeba s dětmi a užít si s přáteli pobyt venku. "Ani o to není moc zájem, lidé spíš vyrazí s dětmi na kola než na zahradu," dodala.

čtk