Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hilding Anders otevřel v Jilemnici nový závod na výrobu matrací, areál je pětkrát větší než původní

22. 04. 2022 | 7:19

Firma Hilding Anders otevřela v Jilemnici na Semilsku nový závod na výrobu matrací, který nahradil vyhořelou továrnu z nedalekých Roztok. Jde o investici za více než 200 milionů korun. Nový areál je pětkrát větší než původní a do budoucna tam bude možné vyrobit až milion matrací. Cílem pro letošní rok je 250.000 až 300.000 matrací. Novináře dnes o tom informoval ředitel Hilding Anders pro ČR Petr Vašíček.

hilding-anders-jilemnice-grand-opening-foto-miloš-šálek-2022-20
Hilding Anders, Jilemnice, foto: Miloš Šálek

"Pro nás jako pro firmu se otevírá nová kapitola, máme pětkrát větší prostory, které jsme schopni využít. Máme úplně novou technologii, což je také obrovský posun vpřed, a jsme schopni nejenom vyrábět, co jsme vyráběli v původním výrobním závodě, ale díky té nové technologii nabídnout pro uživatele daleko větší komfort a ve větším množství," řekl Vašíček. Nyní denně v závodě vyrobí asi 1000 matrací a prošijí 3,5 kilometru potahové látky.

Hilding Anders patří mezi největší výrobce matrací v Česku a je jejich významným dodavatelem na slovenském trhu. Nově je chce jilemnický závod dodávat i na německý, rakouský či maďarský trh. V tuzemsku vyrábí firma matrace pod značkou Tropico, Spirit, Curem a Slumberland, v nabídce má kolem 500 typů. Aktuálně firma v Česku zaměstnává zhruba 110 lidí a jejich počet by chtěla zdvojnásobit. Práci v jilemnickém závodě našlo i pět ukrajinských uprchlic, přijmout mohou podle Vašíčka i další. Neznalost českého jazyka podle něj není překážkou, protože mezi pracovníky firmy jsou i Ukrajinci, kteří žijí v Česku dlouhodobě a mluví plynule česky.

Podle Vašíčka se ale i oni v souvislosti s válkou na Ukrajině musí vyrovnat s nárůstem cen u vstupních surovin. "Když vezmu situaci před rokem, tak stouply o 100 procent," uvedl Vašíček. Do koncové ceny se to podle něj promítlo zatím zhruba z pětiny. Zvýšené náklady jsou podle něj jinak zatím schopni absorbovat díky zvýšené produktivitě a vyšší automatizaci výroby.

Hilding Anders, JilemniceStěhování do Jilemnice bylo vynucené. V nedalekých Roztokách působil výrobce matrací 20 let. Tamní továrnu mu ale na konci října 2020 zničil požár. Škoda na hale, technologiích i ušlém zisku dosáhla 300 milionů korun. Vyhořelou budovu bylo nutné kvůli narušené statice zbourat. Z několika variant firma pro nový závod vybrala Jilemnici i díky tomu, že od původního je vzdálená jen asi sedm kilometrů. V novém závodě funguje oddělení šití, prošívání, výroba potahů nebo zpracování polyuretanových pěn. Lépe je závod zabezpečen pro případ požáru, prostory jsou rozdělené na menší úseky. "V případě vyhlášení poplachu se automaticky uzavřou protipožární dveře a v každé uličce je speciální únikový východ," dodal Vašíček. Pokud by začalo hořet, automaticky by se vypnul přívod elektrické energie a zároveň by protipožární systém informoval hasiče.

Dobu po ničivém požáru připomínají v novém závodě i dva starší stroje. "Získali jsme je 14 dnů po tom devastujícím požáru a zajistili kontinuity výroby," řekl Vašíček. I po zničení továrny totiž firma dál v Česku matrace vyráběla, i když v provizorních podmínkách. Dočasně zřídila výrobní závod u Hodonína na jižní Moravě, další zaměstnance měla na dvou místech v hradeckém kraji a část jezdila do sesterského závodu v Chorvatsku. Kromě Jilemnice nyní firma působí už jen v Hořicích, kde má logistické centrum.

Výrobce matrací působil v regionu původně pod názvem Tropico. Ve spojení se švédským výrobcem postelí a matrací Hilding Anders funguje od roku 2007. Navzdory požáru a covidu obrat firmy loni přesáhl 400 milionů korun, což je více než v předchozích dvou letech.

čtk