Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hotel Centrum v Semilech poskytne dočasné zázemí klientům Služeb sociální péče Tereza

06. 04. 2024 | 12:10

Bývalý hotel Centrum v Semilech poslouží v příštích dvou letech lidem s postižením. Úprava dvou pater pro ubytování klientů Služeb sociální péče Tereza a denní stacionář přijde podle odhadů na deset milionů korun, z toho čtyři by měl zaplatit Liberecký kraj. ČTK to řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Postiženým by měl hotel sloužit po dobu transformace zařízení od ledna 2025 do konce března 2027.

semily centrum sm
Hotel CENTRUM. Foto: město Semily

Původně radnice počítala s tím, že se úpravy vejdou do osmi milionů korun, nakonec to ale bude dražší. "Zásah je veliký, je to o výměně oken, v rámci požární ochrany i výměně dveří, vstupního portálu, sociálních zařízení a výměně kotelny. Snažíme se to udělat tak, aby mohla následně budova sloužit k ubytování, takže do těch dvou pater už pak nechceme zasahovat," doplnila starostka. Poté, co se handicapovaní odstěhují, by podle ní měl hotel sloužit k ubytování hotelového typu. "Nechceme v tom mít ubytovnu, možná ale malometrážní byty v dalších dvou patrech," dodala.

Hotelu Centrum, který sousedí s Kulturním centrem Golf, koupilo město Semily před pěti lety od soukromého vlastníka za 3,675 milionu korun. Hotel je považován za zajímavou ukázku architektury ve stylu brutalismu 70. a 80. let minulého století, památkovou ochranu ale nezískal. "Pro nás se tím ale nic nemění, chceme pokračovat, jako kdyby to památkou bylo, to znamená například dřevěná okna, žádná plastová," řekla starostka. Úpravy hotelu pro postižené proto radnice konzultovala s městským architektem.

Služby sociální péče Tereza v Benešově u Semil jsou příspěvkovou organizací Libereckého kraje, která se stará o dospělé s kombinovaným, mentálním nebo chronickým duševním onemocněním. V rámci projektu transformace za 75 milionů korun se v Semilech v lokalitě Na Vinici staví nové domy se čtyřmi domácnostmi dohromady pro 16 postižených. Po dokončení projdou modernizací i původní budovy domova v Benešově. Po tu dobu bude v Hotelu Centrum týdenní stacionář pro 14 klientů a denní stacionář pro dalších 12 postižených.

Pro Liberecký kraj nejde o první projekt transformace pobytových zařízení, podobnou proměnou už prošly třeba domovy v Mařenicích nebo Jestřebí. "Cílem je umožnit klientům zařízení sociálních služeb opustit velké instituce, respektive ústavy, a žít život podobný tomu, který žijí jejich zdraví vrstevníci. S podporou jsou schopni žít v běžných domácnostech, vykonávat obvyklé denní činnosti, zvládat péči o sebe samotné a chodit do zaměstnání či chráněného denního programu,“ řekl ČTK náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk