Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K závěru spěje rekonstrukce třípodlažní budovy, kam se rozšíří muzeum v Turnově

24. 09. 2022 | 9:19

K závěru spěje několikaletá oprava třípodlažní budovy, kam se rozšíří muzeum v Turnově, které s ní sousedí. Po stavební stránce by mělo být vše hotové za půl roku, poté ale bude třeba interiéry ještě dovybavit. ČTK to řekl ředitel muzea Jan Prostředník.

MUZEUM BUDOVA cista zmen
Foto z cesky-raj.info

"Počítáme s tím, že na konci března by měla být finalizována poslední stavební etapa a stavba bude téměř, v uvozovkách, na klíč připravena. Na nás bude zajistit vybavení, které nebude také úplně jednoduché, ale už budeme v čistém domě, kde budeme mít sociální zařízení, budeme tam mít kuchyňky a podobné vybavení," řekl Prostředník.

Památkově chráněný dům ve Skálově ulici s číslem popisným 72 sousedí s hlavní muzejní budovou. Jeho rekonstrukce si vyžádá zhruba 27 milionů korun, na vybavení bude potřeba dva až 2,5 milionu. Podle ředitele muzea chtějí na jeho pořízení získat dotaci z evropského programu. "Část expozic bychom chtěli zpřístupnit již během příštího roku, když tomu bude situace trochu nakloněná. S velkým otevřením domu se počítá na sezonu 2024," uvedl Prostředník.

Muzeum další budovu potřebuje, protože před několika lety přišlo kvůli vybudování přístavby s expozicí horolezectví o řadu provozních místností - přednáškový sál, údržbářskou dílnu i sklady. Ty budou právě v domě číslo 72. Muzeum tam přemístí i expozici mineralogie a konzervátorské dílny, které má v nevyhovujících prostorech.

"Levá část podkroví je připravena pro naše konzervátory, kteří konečně budou mít důstojné pracoviště. Budou mít vlastní dílnu pro úpravu textilu, vlastní dílnu pro úpravu kovů, takže myslím, že budou maximálně spokojení. A konečně také naši údržbáři, kolegové z provozu, získají důstojné zázemí. V přízemí domu budou mít nejen vlastní kancelář, ale konečně pořádnou dílnu, protože dodnes mi sedí pánové mezi vitrínami a není to žádné štěstí," řekl ředitel muzea. Část opravené budovy bude sloužit jako archiv. Vznikne tam také výstavní sál se stálou expozicí děl fotografa a horolezce Viléma Heckela, který tragicky zahynul s dalšími českými horolezci při zemětřesení 31. května 1970 pod Huascaránem v Peru.

Rekonstrukce domu byla rozdělená do několika let a etap. Opravená je střecha, odvodněný sklep, zpevněné stropy a staticky zajištěné nosné konstrukce. "Když jsem viděl otlučené zdivo, tak jsem se trochu vyděsil, co vlastně drželo pohromadě celý dům. Tady byly hurdisky a mezi to byly vložené nějaké zbytky cihel," uvedl ředitel muzea. Hotová je už i fasáda. "Máme z toho velkou radost, protože ten objekt revitalizujeme do podoby závěru 19. a počátku 20. století, kdy v této budově byl situován okresní soud," dodal Prostředník. Řemeslníci přezdí i pilíře oken a pracují také v interiérech. Po skončení oprav bude mít dům nové či opravené rozvody elektřiny, plynu, klimatizace či topení, omítky, podlahy i stropy.

čtk