Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koalici v Turnově vytvoří tři strany, starostou zůstane lídr Nezávislého bloku Tomáš Hocke

14. 10. 2022 | 8:23

Koaliční smlouvu v Turnově podepsal vítězný Nezávislý blok (NB) s uskupením PROTO a s ODS, jež kandidovala s podporou KDU-ČSL. V 27členném zastupitelstvu bude mít koalice většinu 18 mandátů. Starostou by měl zůstat lídr NB Tomáš Hocke, který je v čele čtrnáctitisícového města od února 2013. Novináře dnes o vytvoření koalice informovali její zástupci.

Rada města by měla být opět devítičlenná. Koalice se dohodla, že čtyři místa v ní bude mít Nezávislý blok, tři PROTO a dva ODS. Nezávislý blok ale přijde o jeden post místostarosty. Místostarostkou by měla být nadále Petra Hloušková (Nezávislý blok) a druhým místostarostou nově Jan Lochman (PROTO).

Nezávislý blok byl s PROTO ve vedení města poslední čtyři roky. Spolu s nimi vládli i Piráti, jednání s nimi ale skončilo podle starosty neúspěchem. Nyní tak budou v koalici občanští demokraté, kteří byli v opozici v posledních osmi letech.

V zastupitelstvu čtvrtého největšího města v Libereckém kraji bude šest uskupení, o jedno víc než dosud. Volby vyhrál Nezávislý blok s 33,08 procenta hlasů a získal devět mandátů. Druhé bylo ANO, které bude mít šest zastupitelů. Místní uskupení PROTO má pět mandátů, občanští demokraté s podporou KDU-ČSL čtyři. Piráti budou mít v zastupitelstvu dva zástupce a Společně pro Turnov jednoho.

Také v roce 2018 volby v Turnově vyhrál Nezávislý blok, za 29,62 procenta hlasů tehdy získal deset mandátů. Druhé bylo PROTO a třetí ANO, obě kandidátky měly po pěti zastupitelích. Občanští demokraté i tehdy získali čtyři posty a Česká pirátská strana tři.

čtk