Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj je připraven podpořit 20 miliony korun stavbu výzkumného centra v Turnově

12. 12. 2023 | 18:37

Liberecký kraj je připraven až 20 miliony korun podpořit připravovanou výstavbu výzkumného centra TOPTEC, které je sekcí Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR. Nové výzkumné pracoviště zhruba za 200 milionů korun by mělo být v Turnově na Semilsku. Návrh memoranda, jehož součástí je i závazek spolufinancování, dnes schválili krajští radní, řekl ČTK mluvčí kraje Filip Trdla. Memorandum musí ještě projednat krajské zastupitelstvo, které se sejde příští týden.

PKA8148b3 ernst 9658
Foto: LK

Výzkumné centrum speciální optiky a optoelektronických systémů Toptec patří mezi Aplikační Centra Akademie Věd ČR, vzniklo v roce 2011 a dnes zaměstnává v Turnově zhruba 50 výzkumníků a techniků. Právě v Turnově vyrobili třeba dvě hlavní zobrazovací zrcadla teleskopu-koronografu METIS pro sondu Solar Orbiter. Laboratoře centra jsou v prostorách bývalé turnovské firmy Dioptra, vlastníci ale plánují areál částečně zbourat a některé budovy přeměnit na bytové domy. Toptec tak podle Trdly potřebuje nové prostory.

"S vedením akademie věd i ústavem fyziky plazmatu jsme jednali o různých formách podpory. Toptec má už vypracovanou dokumentaci pro územní rozhodnutí, vše je nyní ve fázi stavební přípravy. Je důležité, aby zdroje šly nejen z rozpočtu kraje, ale například i z Národního plánu obnovy nebo jiných dotačních programů. Jaké jsou v tomto směru možnosti, jsme řešili s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo ministerstvem průmyslu a obchodu. Naším hlavním cílem je, aby centrum Toptec v Turnově zůstalo," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Peníze na projekt už jsou podle hejtmana součástí střednědobého rozpočtového výhledu Libereckého kraje. "Ověřujeme výši poskytnuté dotace z hlediska právních předpisů upravujících veřejnou podporu. Je pro mě důležité, aby firma dál fungovala, jelikož na její činnost je navázaná i infrastruktura řady dalších společností v regionu," dodal Půta. Na projektu bude kromě kraje spolupracovat i město Turnov, akademie věd a ústav fyziky plazmatu. Toptec chce už v lednu 2024 na projekt žádat dotaci z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost.

čtk