Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj vybuduje v Semilech za 86 milionů korun nové bydlení pro lidi s postižením

11. 04. 2023 | 10:51

Liberecký kraj vybuduje v Semilech nové bydlení pro lidi s postižením, jde o další z projektů transformace sociálních služeb. Do důstojnějších podmínek by se měli přestěhovat klienti Služeb sociální péče Tereza. Pro zakázku za bezmála 86 milionů korun teď kraj hledá dodavatele, práce by měly začít v létě.

psychoKNLpacient
archivní ilustrační foto

Zhruba 85 procent nákladů na stavbu by měla zaplatit Evropská unie, řekl ČTK náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Domov Tereza zajišťuje v Benešově u Semil denní stacionář, týdenní stacionář a odlehčovací služby pro lidi s mentálním postižením, chronickým duševním onemocněním, ale i kombinovaným postižením. V semilské části Na Vinici má vyrůst dům se čtyřmi domácnostmi, každá z nich bude určena pro čtyři klienty, a odlehčovací služba bude sloužit dalším dvěma klientům. Rekonstrukcí ale podle Tulpy projdou i obě budovy, které má domov v Benešově, kapacita zařízení se tím také zvýší.

Původně se počítalo s tím, že se klienti přesunou do nových domů a teprve pak se budou staré prostory opravovat, kvůli termínům dotací se ale musí stavby dělat zároveň, proto je třeba zajistit náhradní bydlení. Klienti budou po dobu rekonstrukce v Semilech v bývalém hotelu Golf. "Původně jsme počítali s jejich umístěním do semilské nemocnice, ta se ale bude přestavovat. Prostory hotelu bude také třeba pro postižené upravit, je tam odhad nákladů kolem osmi milionů, my bychom zaplatili polovinu," řekl hejtmanův náměstek.

V Libereckém kraji začala transformace sociálních služeb před zhruba 20 lety. Ústavy od té doby doznaly značných změn - výrazně se snížil počet klientů, podmínky se zlepšily, řada klientů z velkých domovů odešla, někteří se vrátili do rodin, jiní dnes žijí v chráněných bytech. Prvním zařízením, které transformaci absolvovalo, byl Domov Mařence, v novém už bydlí také klienti domovů v Jestřebí, Hodkovicích nad Mohelkou nebo Raspenavě. Nové domy se staví v Nové Vsi u Chrastavy a stavba dalších se chystá ve Vratislavicích. Nové domy jsou navíc energeticky úsporné.

"Transformace sociálních služeb je přeměna nedůstojných podmínek života zdravotně postižených a jejich nasměrování blíž k běžnému životu. Díky tomuto procesu vznikají moderní, malá zařízení komunitního typu, která pomáhají postiženým lidem co nejvíc se přiblížit životu, jaký vedou zdraví lidé. Nové bydlení rodinného typu na rozdíl od ústavního prostředí vrací těmto lidem důstojnost a pomáhá zvýšit sebevědomí," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk