Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli rostoucím nákladům je pobyt v Autocampu Sedmihorky dražší, Bažantník se ultrazvukem letos čistit nebude

15. 05. 2022 | 12:28

Kvůli rostoucím nákladům zejména na energie bude letos pobyt ve vyhlášeném Autocampu Sedmihorky v Českém ráji dražší. Některé služby tam provozovatelé zdražili o pět nebo deset procent, třeba za připojení elektřiny ale zaplatí hosté ve srovnání s loňským rokem zhruba o 30 procent víc.

dětipřírodA
ilustrační foto

Náklady na energie vzrostly kempu ve srovnání s loňským rokem na dvojnásobek, celé zvýšení nákladů ale do cen nepromítli, aby klienty neodradili. ČTK to řekl vedoucí kempu Pavel Staffen.

"Kdybychom to celé promítli do cen, tak k nám nikdo nepřijede, takže částečně jsme to promítli a částečně se to snažíme zvládnout jednak úspornými opatřeními, jednak musíme něco slevit ze zisku," doplnil vedoucí kempu. Každý výdaj tu pečlivě zvažují, letos tak například nebudou vodu v rybníku Bažantník ani čistit ultrazvukem. "Jednak se ukázalo, že to není tak účinné, že by to stálo za tolik peněz, a ani těch peněz teď není nazbyt," poznamenal. Vsadili tak na přírodě blízká opatření na přítoku, která by měla největší znečištění zachytit.

Kemp v Sedmihorkách leží v srdci Českého ráje a oblíbený je zejména u rodin s dětmi, vyhledávají ho také lidé, kteří rádi tráví dovolenou aktivně. V anketě Kemp roku se Sedmihorky v posledních deseti letech každoročně umisťují na některém ze tří prvních míst. Chatky v kempu i zdejší karavany jsou dlouho před létem obsazené. "Nějaká volná místa máme ve druhé polovině srpna," řekl Staffen. Nejvíc plno tu podle něj bude v prvním červencovém týdnu a pak v době celozávodních dovolených.

Autokemp je otevřený celoročně, letos na jaře tu místo nabídli i uprchlíkům před válkou na Ukrajině. Ti už se ale kvůli rezervovaným pobytům přesunuli jinam. Do areálu se vejde až 1500 návštěvníků, v takovém případě už vyhlašují "stopstav". Podle Staffena se to stává jen párkrát do roka. Nově tu zavedli rezervaci pro karavany a obytné vozy, místo pro stan ale rezervovat nelze. Děti se mohou těšit na hernu Mlýn s originálním 12,5 metru vysokým labyrintem přes dvě patra, který malým hostům nabídne dost možností se vyřádit i za deštivého nebo chladného počasí.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí. Zatímco v zimě míří návštěvníci hlavně do Jizerských hor a Krkonoš, v létě jsou oblíbenými cíli také oblasti Českého ráje a Máchova jezera. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je v kraji 76 kempů a chatových osad s 5800 lůžky a 2800 místy pro stany a karavany. V minulých letech se v nich pravidelně za rok ubytovalo kolem 160.000 hostů, loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

čtk