Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Letní prázdniny jsou sice už v polovině, pestrý program na Valdštejně ale pokračuje

29. 07. 2022 | 12:13

První polovina letních prázdnin je sice pomalu za námi, ale pestrý program na Valdštejně pokračuje. Návštěvníci se mohou těšit na středověk všemi smysly i historické dětské hry.

valdštejn rytíři
Foto - zdroj: www.turnov.cz

Léto je v plném proudu a s ním souvisí i řada kulturních akcí pro děti a dospělé. Ne jinak tomu je i na hradě Valdštejně, kde je na přelom letních prázdnin připraven bohatý program, kde si každý přijde na své. V pátek 29. 7. a ve středu 3. 8. mohou příznivci historie a večerně osvětleného hradu navštívit oblíbené noční prohlídky, věnované šlechtickému rodu Markvarticů, který založil město Turnov a hrad Valdštejn. Z důvodu omezené kapacity je na tyto prohlídky nutná předchozí rezervace (tel. 739 014 104).

O víkendu 30.–31. 7. se návštěvníci na Valdštejně přenesou do středověku, který mohou prožít doslova všemi smysly. Program zahrnuje vystoupení šermířů ze skupiny historického šermu Rytíři turnovského meče, kteří se postarají i o ukázku palných zbraní. V mezičasech bude atmosféru dávných dob doplňovat středověká hudba v režii libereckých uskupení Capella Rederna (sobota 30. 7.) a Subulcus (neděle 31. 7.). Nebude chybět ani ukázka středověké kuchyně na prvním nádvoří.

V úterý 2. 8. je připravena celodenní akce „Dětské hry a klání“, při které si mohou malí i velcí vyzkoušet dobové soutěže a disciplíny, rozmístěné po celém areálu hradu (např. deskový labyrint či stínání špalíčku). Na úspěšné soutěžící čeká menší odměna. Po celý zbytek prázdnin mohou lidé obdivovat krásné originální kostýmy z Barrandova v rámci výstavy „Z pohádky do pohádky aneb Jasněnka a Petr Máchal na Valdštejně“. 

Více na www.hrad-valdstejn.cz. Věříme, že si z bohatého programu vyberete.

Radim Štícha, Turnovské památky a cestovní ruch, p. o., převzato z www.turnov.cz