Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Léto v Českém ráji: Za Bílou paní na Kumburk nebo za vílou Jizerýnou na Železnobrodsko

23. 07. 2022 | 12:23

Prázdniny a s nimi hlavní návštěvnická sezona v Českém ráji jsou v plném proudu. „Největší návštěvnický nápor už má asi region tradičně za sebou, protože ten nastává během červencových svátků, kdy si většina lidí bere dovolenou, prodlužuje si tak letní volno a vyráží mimo domov,“ říká Jitka Kořínková, ředitelka Sdružení Český ráj.

českýrájpostavy
Pohádkové bytosti Českého ráje, foto archiv/Pavel Charousek

Sdružení pro letošní sezonu připravilo pro turisty spoustu novinek a tipů, kam se v Českém ráji vydat. Po celé léto jsou návštěvníkům infocenter a také řady památek a partnerů Sdružení k dispozici letní turistické noviny obsahující kompletní turistikou nabídku regionu - včetně kalendáře akcí, jízdních řádů turistických autobusů i desítky námětů, jak trávit v Českém ráji volný čas. „Kromě toho máme pro návštěvníky připraveny tipy na pěší, cyklo a filmové výlety ve formě flipbooků,“ doplňuje Kořínková.

Noviny i flipbooky jsou zdarma ke stažení na https://www.cesky-raj.info/cs/o-regionu/propagacni-materialy/.

Milovníci historie mohou nejen po Českém ráji putovat Po stopách Albrechta z Valdštejna, sbírat razítka a získávat za ně drobné odměny. Více o celém projektu na www.albrechtzvaldstejna.cz

Pro rodiny s dětmi je tu tradiční Putování za pověstmi Českého ráje, v rámci kterého je možné zakoupit na infocentrech nebo e-shopu Cestoknížku, získat Cestomapu a vyrazit třeba na Trosky, za Bílou paní na Kumburk nebo vílou Jizerýnou na Železnobrodsko.

V polovině července byl spuštěn nový web regionálních produktů, který představuje místní výrobce – potravináře i řemeslníky, kteří z místních surovin vytváří kvalitní certifikované výrobky. Najdete mezi nimi pestrou škálu zboží od skleněných figurek přes šperky, keramiku, výrobky ze dřeva až po látkové hračky či produkty z bylin. Značku Regionální produkt Český ráj nesou zdejší ovocné mošty, marmelády, medy i uzenářské a masné produkty, sýry nebo třeba piva… Nový web najdete pod doménou www.regionalniprodukt.cz a krom prezentací regionálních výrobců je doplněn o krátké videopozvánky do dílen některých z nich.

Na svém facebookovém profilu Sdružení v letošním roce mimo postupně představuje města Českého ráje a jejich poklady. Sledujte na https://www.facebook.com/ceskyraj.ceskyraj

V rámci třicetiletého výročí pořádá Sdružení během celého léta přednáškové večery s cestovatelkou a fotografkou Pavlou Bičíkovou. Besedy nesou název Český ráj známý neznámy, ta nejbližší se koná v sobotu 30. července od 18.00 hodin na Pantheonu v Malé Skále. Další je potom 8. srpna v Jičíně a 21. srpna v kempu Sedmihorky. „Poutavé přednášky určitě doporučujeme nejen návštěvníkům, ale i místním, neboť i oni se jistě dozví spoustu nového,“ uzavírá Jitka Kořínková.

TZ/Pavel Charousek