Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Léto v Semilech 2024: Prázdninová kulturní nabídka je tradičně zaměřena na celou rodinu

01. 07. 2024 | 8:17

Máme tu prázdninový čas. Brány škol se pro studenty uzavřely na dva dlouhé měsíce a město pomalu ale jistě vstupuje do prázdninového modu. Čekají nás horké letní dny a příjemné podvečery, které vyplní množství zajímavých akcí. Prázdninová nabídka v Semilech je tradičně zaměřena na celou rodinu, na své si tak přijdou děti i dospělí, o pořadatelství se mezi sebou dělí převážně městské příspěvkové organizace.

V nabídce nechybí výstavy, koncerty pod širým nebem, letní kino, divadelní vystoupení, anebo čtení pro děti v parku na Ostrově. Ten se stal zároveň místem, kde se odehrává většina pořádaných akcí. Nejatraktivnějším tipem letošního roku pro prázdninové návštěvníky Semil je zbrusu nová bylinkářská a léčitelská expozice, která vyrostla v posledních týdnech v areálu jíloveckých roubenek. Navázala na hojně navštívenou výstavu v Muzeu a Pojizerské galerii, která byla věnována právě tématu léčitelství.

Na Ostrově se bude číst, promítat, koncertovat anebo hrát divadlo

Semilský Ostrov patří o prázdninách pravidelně akcím pořádaným v rámci programu Semilského kulturního léta, jehož pořadatelem je Kulturní centrum GOLF Semily. Kromě toho poskytne zázemí produkci Letního kina, které si za poslední léta našlo v Semilech své věrné příznivce. "V letošním roce si filmový podvečer pod širým nebem o prázdninách užijeme hned čtyřikrát," slibuje Ondřej Šír, vedoucí kina Jitřenka Semily. Již 5. července s filmovou novinkou Gump: Jsme dvojka, týden na to se snímkem Happy End, 17. července se začteme do Zápisníku alkoholičky a posledním filmem Letního kina bude v pátek 2. srpna snímek Zahradníkův rok.

První letošní Pohádkové čtení v režii městské knihovny čeká na děti hned 10. července. Pohádku pro nejmenší si poslechnou již v 16:30 hodin. Druhé a poslední letošní čtení se uskuteční 5. září. Hned ve čtvrtek 11. července se mohou těšit na Pohádku o Červené karkulce, kterou pro ně na Ostrově sehraje DS Pruhované panenky. Další dvě divadelní představení na Ostrově proběhnou ještě 25. července a 16. srpna.

Příjemné hudební chvíle s dechovou hudbou Semilská 12, která se rozezní na prostranství před hlavním vchodem do Kulturního centra Golf, si posluchači mohou dopřát v pátek 12. července od 17 hod. Místní dechovka vystoupí pod vedením kapelníka Daniela Bismilera.

Na posluchače čeká i série tří koncertů na Ostrově. 18. července vystoupí vokální kapela Yellow Sisters, a to hned ve dvou časech. Nejprve od 17 hodin s programem pod názvem Zvěřinec, ve 20 hodin pak Ostrovem v podání YS zazní Labyrint hlasů. 16. srpna se na Ostrově představí místní kapela Suffering Souls a prázdninové muzicírování zakončí 1. září ve 14 hodin již tradiční country odpoledne s názvem Memoriál Tomáše Hyky.

Během prázdnin také všichni sportumuilovní dostanou příležitost vyzkoušet zdarma některá semilská sportoviště a elektrokola, a to hned v osmi termínech. A pokud snad pohybu nebudou mít dost, mohou se v sobotu 10. srpna spolu s Klubem českých turistů vydat na Pochod račí stezkou.

Muzeum a Pojizerská galerie chystá na prázdniny několik zajímavých výstav. Z muzea to navíc není daleko do Turistického informačního centra v Semilech, kde si návštěvníci mohou objednat prohlídku městem i s průvodcem.

Prázdninový program pomyslně uzavírá akce pro všechny děti i jejich rodiče s názvem V Semilech se nenudíme, která proběhne v pondělí 2. září a představí průřez nabídkou volnočasových aktivit, klubů a zájmových kroužků v Semilech.

TZ/Renata Coufalová