Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Letos bylo materiálu na jilemnickou sochu Krakonoše víc než dost. Na náměstí se staví od roku 1909

21. 01. 2021 | 12:09

AKTUALIZOVÁNO: Krkonošská Jilemnice má po dvou letech na náměstí sněhovou sochu Krakonoše. Opět ji vytvořil výtvarník Josef Dufek, letos měl k ruce tři pomocníky. Letošní Krakonoš se od předchozích odlišuje tím, že v ruce nemá klobouk ani fajfku, větší je vesnice vedle něj a jsou tam i smrčky. Je ale nižší než obvykle, na výšku má socha podle Dufka necelých šest metrů.

jilemnicekrakonos2
Foto aktuálního Krakonoše Artur Irma

"Je asi nejmenší z těch, co jsem vytvořil. Bohužel zklamala technika," uvedl Dufek. Obvykle využívaný stroj s devítimetrovou rukou je podle něj v opravě a k navršení kupy se podařilo sehnat mechanizaci jen s pětimetrovou rukou. "Hlavu aspoň do šesti metrů jsme museli doházet," uvedl Dufek, který sněhovou sochu na náměstí vytváří každoročně už bezmála čtvrtstoletí. V minulosti míval Krakonoš na výšku i osm metrů.

Foto aktuálního Krakonoše Artur Irma

Letos pro tvoření sochy nebyl ani úplně vhodný sníh. "Je to prašan, z toho se nedá tvarovat," řekl Dufek. Pomohli mu hasiči, kteří hromadu postříkali vodou. Dufek se snaží, aby každý rok vypadal pomyslný vládce hor trochu jinak. Letos nedrží v levé ruce klobouk ani fajfku, má ji jen položenou přes koleno. Sedí s roztaženýma nohama u sněhové vesničky s asi deseti chaloupkami a více než metr vysokým kostelem s věží. Je tam vytvarováno i kolem deseti sněhových smrčků. "Když zasněží, tak to vypadá opravdu jak zasněžený smrk," dodal výtvarník.

Letošní Krakonoš ještě není hotov, chybějí mu foty. Foto: FM Jilemnice

Obří sněhové sochy Krakonoše jsou s Jilemnicí spojené už více než 100 let. První dochovaná fotografie je z roku 1912. Krakonoš byl tehdy stojící. Dufek sněhové sochy na náměstí vytváří od roku 1997, pokud je dostatek sněhu. Za uplynulé roky se to nepovedlo jen třikrát, naposledy loni. Obvykle Krakonoše vytváří Dufek v polovině ledna. Toto období považuje za nejlepší, aby socha na náměstí vydržela alespoň dva až tři týdny.

čtk

Archivní model jilemnického Krakonoše, foto z www.kudyznudy.cz

Jen jednou Krakonoše nahradil zakladatel lyřování Buchar

Stavba Krakonoše má v podkrkonošském městě velmi dlouhou tradici. První Krakonoš na zdejším náměstí vyrostl už v roce 1909. Před více než sto lety však neseděl, jako tomu je dnes, ale stál. Od té doby zkrášluje centrum Jilemnice téměř každou zimu. Výjimkou byl např. rok 1912, kdy se ve městě konaly lyžařské závody a Krakonoše vystřídala sněhová socha Jana Buchara, průkopníka lyžování v Čechách. Bílý Krakonoš zhotovený v období protektorátu podle pamětníků hrozil holí směrem k hranicím.

"Práce na bílé soše vládce nejvyšších českých hor není jednoduchá – když mrzne musí se socha polévat vodou, aby sníh změkl a dal se vytvarovat. Nejlépe se pracuje, když je obleva a teploty kolem nuly. Práce jde rychle a není tak namáhavá," popsal web Kudy z nudy.

www.kudyznudy.cz