Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj: Společnost BREX zastavila opravu silnice v Rokytnici nad Jizerou

02. 05. 2024 | 19:24

Stavební společnost BREX zastavila práce na rekonstrukci krajské silnice druhé třídy 294 v Rokytnici nad Jizerou na Semilsku. Zhotovitel není schopen plnit podmínky smlouvy, přerušení prací a další navazující problémy tedy nejsou na vině Libereckého kraje ani města Rokytnice nad Jizerou, informoval dnes ČTK mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Stavba za 211 milionů korun začala loni v srpnu, kraj a město získaly na projekt evropské dotace, ty jsou teď ohrožené. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

silnice práce site-1682432 1280
Ilustrační foto

"Na stavbě nikdo není, techniku stahují, materiál si někdo odváží," řekl na dotaz ČTK rokytnický starosta Petr Matyáš (Starostové pro Liberecký kraj). Rokytnice financuje výstavbu chodníků po obou stranách rekonstruované silnice, úpravu autobusových zastávek, podílí se na rekonstrukci dešťové kanalizace a výstavbě opěrných zdí. "Pro nás to není malá stavba, na přípravě se pracovalo od roku 2008," dodal starosta. Město se na stavbě podílí zhruba 46 miliony korun, polovinu získalo z evropských fondů.

Rekonstrukcí měl postupně projít 2,5 kilometru dlouhý úsek od křižovatky s hlavní silnicí 14 na náměstí, hotovo mělo být příští rok. Podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) byly s firmou problémy už loni na podzim. "Stavební činnost nebyla příliš vysoká, provázely ji problémy a postup projektu neodpovídal plánu. Po zimní přestávce nebyla situace jiná a došlo k úplnému zastavení prací," doplnil Sviták. Krajská správa silnic teď podle něj zajistí provizorní zprovoznění silnice.

Hlavní silnice v oblíbeném krkonošském středisku je podle starosty na několika místech rozkopaná, na dvou místech řídí dopravu semafory. "Naštěstí není shozený žádný most, nejhorší je, že nevíme, co bude dál," dodal Matyáš. Dopravní omezení na hlavní silnici zůstane pouze v křižovatce u pošty, kde v květnu začne výstavba kanalizace, vodovodu a plynovodu v úseku od pošty k hasičské zbrojnici, tato stavba ale s rekonstrukcí krajské silnice nesouvisí a dělá ji jiná firma.

Nejde o první projekt, který Brex opustil. Minulý týden stáhla firma většinu pracovníků z rekonstrukce přehrady Harcov v Liberci. Na dotaz ČTK to uvedla Hana Bendová, mluvčí Povodí Labe, které je investorem. Brex byl podle ní ale jen subdodavatelem. "Smlouva na realizaci stavby VD Harcov je uzavřena se sdružením firem Gardenline a Yucon CZ, předpokládáme, že náš smluvní partner přijme taková opatření, aby nahradil společnost Brex jinými poddodavateli nebo zajistil plnění předmětu díla vlastními silami," doplnila mluvčí. Stavba za 388 milionů korun bez DPH má být hotová příští léto.

Brex také odstoupil od zakázky na rekonstrukci Kulturního centra Lidové sady v Liberci. Liberecký kraj teď musí podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vybrat jiného dodavatele. O zakázku se přihlásilo sedm firem, Brex zvítězil s nabídkovou cenou 174,58 milionu korun, kraj teď osloví další v pořadí. V případě firmy Brex ale nejde podle hejtmana o jediný projekt, nad jehož dokončením visí otazník. Firma staví za krajské a evropské peníze také centrum odborného vzdělávání v Turnově nebo domy pro postižené v Semilech.

čtk