Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lomnice nad Popelkou má kompletně opravené centrum Sluníčko, přibylo ubytování

27. 09. 2023 | 6:49

Kompletně opravené vnitřní prostory má po více než rok trvající rekonstrukci budova městského Střediska volného času Sluníčko v Lomnici nad Popelkou na Semilsku. Včetně přípravy projektu a nákupu vybavení za to město zaplatilo bezmála 39 milionů korun, evropská dotace pokryla téměř třetinu nákladů.

sluníčkoLomnice
Výsledné dílo. Foto z pozvánky na akci

V sobotu 30. září se uskuteční Den  otevřených dveří zrekonstruovaných prostor Střediska volného času Sluníčko Lomnice nad Popelkou, tedy představení dokončeného projektu Modernizace  infrastruktury  pro zájmové, neformální a celoživotní vzdělávání v SVČ Sluníčko Lomnice nad Popelkou. Projekt byl 
spolufinancován Evropskou unií v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.

Zdroj: TZ Lomnice n.P.

Díky rekonstrukci může Sluníčko využívat celou několikapatrovou budovu v Komenského ulici, před tím to nebylo možné. To se týká hlavně podkroví, kde vznikl v jednom křídle sál a ve druhém ubytování pro 17 lidí. ČTK o tom informoval místostarosta města Zdeněk Rajm (Nezávislí).

"Což bude příležitost pro nějaké vícedenní aktivity, které Sluníčko dělá nebo bude dělat," řekl místostarosta.

Lomnické Sluníčko organizuje sportovní, umělecké i vzdělávací kroužky pro děti od tří let až po seniory. Pravidelné kroužky podle místostarosty navštěvuje každý týden přes 700 dětí a dospělých. "A potom samozřejmě dělají i příležitostné akce, a to nejen jednodenní, ale i tábory. To je průměrně zhruba 7500 účastníků za rok," dodal Rajm.

O nutnosti zrekonstruovat základnu Sluníčka se v Lomnici mluví už od doby, co ho město začalo využívat. Jde o bývalé jesle, které fungovaly od roku 1949 až do začátku 90. let minulého století. Sluníčko v několikapatrové budově sídlí od roku 2005 a město bylo zpočátku dlouho neúspěšné ve snaze získat evropské dotace na její modernizaci. Práce tak začaly až v roce 2017, kdy Lomnice získala dotaci 1,7 milionu korun na více než šestimilionovou opravu střechy, fasády, zateplení budovy, výměnu oken a dveří a opravu kotelny.

Se žádostí o dotaci na kompletní modernizaci vnitřních částí budovy uspělo město teprve před dvěma lety, kdy získalo z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) 12,5 milionu korun. Práce tak začaly loni v červenci a skončily letos opět v červenci, poté bylo potřeba místnosti ještě vybavit. Prostory uvnitř byly podle místostarosty dispozičně upravené tak, aby lépe vyhovovaly jednotlivým kroužkům a dalším činnostem Sluníčka. Kompletně nové jsou také vnitřní rozvody sítí, podlahy, podhledy či vnitřní dveře. Opravená byla také venkovní terasa s novou přístupovou rampou do suterénu nebo příjezdová cesta z ulice Za Školou. Po dobu rekonstrukce muselo být Sluníčko v náhradních prostorech, nové prostory veřejnosti představí poprvé tuto sobotu při Dnu otevřených dveří.

čtk