Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mateřská škola 28. října získá novou jedlou zahradu a zároveň komunitní sad pro širší veřejnost

30. 05. 2022 | 12:56

Udělený grant přinese novou jedlou školní zahradu do Mateřské školy 28. října. Cílem projektu je vybudování jedlé zahrady, která se stane také komunitním sadem pro veřejnost. MŠ 28. října uspěla mezi 21 zapojenými školami.

detipříroda
ilustrační foto

Společnost Lidl zahájila grantovou výzvu ve spolupráci s programem Skutečně zdravá škola v březnu, a to s úmyslem pomáhat vytvářet kulturu zdravého a udržitelného stravování ve školách a dále podpořit šest škol a školek, které díky grantové výzvě získají finanční prostředky na výstavbu jedlých školních zahrad.  Do grantové výzvy na vybudování jedlých zahrad přihlásilo své projekty 21 škol zapojených v programu Skutečně zdravá škola. Zástupci programu Skutečně zdravá škola a společnosti Lidl vybrali celkem šest škol, z nichž každá získá 100.000 Kč na vybudování jedlé zahrady a zároveň metodickou podporu při jejím budování.

Cílem projektu, který MŠ 28. října podala do grantové výzvy, bylo vybudování jedlé zahrady, která by se stala zároveň i komunitním sadem pro širší veřejnost. Mělo by dojít k výsadbě rostlin, keřů a stromů, které dětem umožní zahradničit a dočkat se vlastní úrody. Nedaleko mateřské školy byla už dříve vybudována prostorná přírodní zahrada s herními prvky, mlatovými cestami a velkými travními plochami. Tento prostor MŠ využívá k výuce environmentální výchovy, k učení venku a prožitkovému učení. Zahrada celkově vybízí ke společnému setkávání v rámci slavností, her, trhů a dalších akcí pořádaných nejen s rodiči a prarodiči dětí, ale i ve spolupráci se širokou veřejností. Konají se zde například sezónní slavnosti, dílny zaměřené na vyrábění z přírodních materiálů, dny otevřených dveří, společné brigády, hry a farmářské trhy. Velký otevřený prostor poskytuje klidné zázemí i pro větší množství návštěvníků. Nová jedlá zahrada tak tento prostor doplní.

„Těší nás, že můžeme podpořit školy a školky s výstavbou jedlých školních zahrad. Díky jedlým zahradám se děti naučí pečovat o ovoce a zeleninu, výpěstky budou využité ve školní jídelně a zároveň vznikne místo pro komunitní setkávání mezi školou a rodiči. V grantové výzvě zabodovaly školy a školky, které mají s pěstováním na školních pozemcích dlouhodobou zkušenost ale také školy, které jsou na poli budování školních zahrad nadšeným nováčkem. Vítězové grantové výzvy tak mohou díky finančnímu příspěvku rozšířit své stávající zahrady o rozmanité prvky, ovocné keře a stromky, vyvýšené záhony nebo mohou díky grantu jedlou zahradu od základu vybudovat,“ uvádí mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler. 

Vítězné projekty se zaměřují na různé aspekty jedlých zahrad a využití venkovních prostor. Některé ZŠ a MŠ využijí finanční podporu k založení či rozšíření ovocných a bylinkových zahrad, vybudování venkovních interaktivních učeben, či na instalaci inovativního zavlažování. Cílem jednoho z vítězných projektů je, v průmyslem a dopravou zatížené předměstské části, dostat přírodu blíž k dětem. Další projekt cílí na mezigenerační aspekt a do péče o školní zahradu plánuje zapojit děti ze základní školy, ale i seniory z místního domova pro seniory.

www.turnov.cz