Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově dokončilo rekonstrukci sousedního domu, rozšíří se tam

20. 05. 2023 | 14:45

Muzeum Českého ráje v Turnově po několika letech dokončilo kompletní rekonstrukci sousedního domu, kam se bude rozšiřovat. Stavební práce stály přes 25 milionů korun. Opravený památkově chráněný dům je po kolaudaci, ale nové prostory musí muzeum ještě dovybavit.

muzčr
archivní foto

Ředitel muzea Jan Prostředník ČTK řekl, že slavnostní otevření plánují na 7. září. Muzeum většinu třípodlažní budovy bude používat pro výstavy a akce pro veřejnost.

"V suterénu bude expozice luminiscence. S tím se původně nepočítalo, ale když se nám podařilo sklep dát do podoby, v jaké v tuto chvíli je, tak by byla škoda ho nevyužít," řekl Prostředník. V prvním nadzemním podlaží, tedy v přízemí, bude další expozice mineralogie. "Nebude přímo navazovat na příběh mineralogické expozice, ale bude to takový solitérní výstavní prostor, který bude moci kolega mineralog využívat na krátkodobé a střednědobé výstavy nebo na nějaké velmi zajímavé akvizice," uvedl ředitel muzea. Pro expoziční účely muzeum kompletně využije druhé nadzemní podlaží. "Tam bude pamětní síň Viléma Heckela a potom velký multifunkční sál," řekl Prostředník. Sál bude možné podle něj rozdělit i na menší části a využitelný bude pro výstavy, kongresy, přednášky či promítání. "Je to velmi variabilní prostor," dodal.

Do sousední budovy muzeum umístí i některá svá pracoviště. Budou tam sklady, archiv, údržbářská dílna či konzervátorské dílny, jež byly v nevyhovujících prostorech. Souviselo to i s tím, že o část provozních místností muzeum přišlo před několika lety, aby mohlo postavit přístavbu s expozicí horolezectví. Na tuto expozici bude volně navazovat i plánovaná pamětní síň fotografa a horolezce Viléma Heckela v nové budově. Heckel tragicky zahynul s dalšími českými horolezci při zemětřesení 31. května 1970 pod Huascaránem v Peru.

Před rekonstrukcí byli v domě sousedícím s muzeem úředníci města. Vystěhovali se před čtyřmi lety, dnes by prostory uvnitř už nejspíš nepoznali. Řemeslníci zbourali všechny nepůvodní příčky. "Zůstaly prakticky jen nosné zdi," uvedl ředitel muzea. Jinak nyní dům vypadá i zvenčí. "Když to řeknu tím dnes oblíbeným slovem, tak jsme fasádu revitalizovali, a to do podoby na přelomu 19. a 20. století, kdy tam byl okresní soud," dodal Prostředník.

čtk