Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na náměstí v Jilemnici nebude letos sněhová socha Krakonoše, ale majitele panství Harracha

06. 02. 2023 | 18:47

Hrabě Jan Nepomuk Harrach místo obvyklého Krakonoše bude mít letos sněhovou sochu na náměstí v podkrkonošské Jilemnici na Semilsku. Výtvarník Josef Dufek ji s třemi pomocníky začal tvořit dnes a předpokládá, že ji dokončí ve středu nebo ve čtvrtek. Pomyslného vládce místních hor nahradí protentokrát někdejší majitel jilemnického panství, a to vzhledem k oslavám roku Harrachů. Tomuto rodu je věnovaný 13. ročník projektu památkářů Po stopách šlechtických rodů.

jilemnicekrakonos2
Archivní foto Krakonoše na náměstí v Jilemníci, Artur Irma

"V Jilemnici zanechali Harrachové velkou stopu a nám přijde vhodné i vtipné připomenout si tento rod sněhovou sochou," řekl dnes ČTK starosta města David Hlaváč (ODS).

Právě na popud města se výtvarník pokouší vytvořit sochu, jež by měla bývalého politika, mecenáše a podnikatele připomínat. "Z jilemnického muzea jsem si nechal udělat kopii Harracha, podle toho se snažíme trefit tu podobu. Nebude to ale asi úplně Harrach, protože sníh je špatný. Je to takový firn, nelepí to vůbec, jsem sám zvědavý, jak to doděláme," řekl dnes ČTK Dufek.

Obří sněhové sochy jsou s Jilemnicí spojené už více než 100 let, zpravila jde o Krakonoše. Minimálně v jednom případě byla ale na náměstí podle starosty socha i někoho jiného, šlo o Jana Buchara, průkopníka horské turistiky a lyžování.

Jan Nepomuk Harrach žil v letech 1828 až 1909. Ke Krkonoším měl vřelý vztah. V roce 1860 převzal správu jilemnického panství, kde věnoval pozornost především rozsáhlým lesům a zpracování dřeva. Lesní hospodářství za něj dosáhlo jednoho ze svých vrcholů. V Krkonoších založil také v roce 1904 první přírodní rezervaci na rozloze 60 hektarů. Současně podporoval turistický ruch - některé oblasti Krkonoš zpřístupnil novými cestami, stál u zrodu jilemnického Klubu českých turistů, postavil restauraci a novou rozhlednu na Žalém či výletní restauraci na jilemnickém Kozinci. Podílel se také na vybudování železnice mezi Martinicemi a Rokytnicí a rekonstruoval a rozšiřoval pivovary. Rozmachu turistiky pomohl i tím, že v roce 1892 nechal přivézt první lyže, učinil tak z Jilemnice kolébku českého lyžování. V muzeu v Jilemnici je mu věnovaná část expozice.

čtk