Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na prestižní seznam UNESCO patří ode dneška tradiční vánoční ozdoby z foukaných skleněných perel

17. 12. 2020 | 18:51

Na prestižní seznam UNESCO patří ode dneška tradiční krkonošská výroba vánočních ozdob z foukaných skleněných perel. Dochovala se jen v Poniklé na Semilsku, kde se na ni specializuje rodinná sklářská firma Rautis. Předseda představenstva firmy Marek Kulhavý zatím nedokáže odhadnout, zda jim zápis na seznam nehmotného dědictví UNESCO pomůže i obchodně.

vánoce perličky rautis 131903535 3493773600658593 6111875008355274407 o
Foto: FB Rautis

"Může a nemusí. Uvidíme. V obchodním jednání, když představujete něco a máte za sebou značku UNESCO, tak je to produkt, který má další hodnotu. S tím jsme ale do toho nešli. To je vedlejší přínos, že jsme s nominací uspěli," řekl dnes Kulhavý ČTK.

Na získání ocenění je pyšný. "Je to velké uznání pro všechny řemeslníky, kteří se kolem té výroby točí, pro všechny perlaře, pro všechny montážníky, foukače a podle mě i pro celé Krkonoše," dodal. I náměstkyně libereckého hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (SLK) zápis považuje za velký úspěch a mezinárodní potvrzení unikátnosti této výroby. "Toto ocenění bezesporu přiláká do firmy Rautis a do Poniklé mnoho turistů. Budeme se snažit obci a panu Kulhavému být nápomocni," uvedla.

Letos se podle Kulhavého musejí vyrovnávat s 30procentním propadem obratu v souvislosti s nařízenými protikoronavirovými opatřeními, neboť podstatnou část roku nemohl Rautis pořádat exkurze. Firma návštěvníkům nabízí komentované prohlídky, v areálu je také prodejna s kreativní dílnou. Prodejna dělá podle Kulhavého až čtvrtinu ročního obratu Rautisu. "Když nejsou návštěvníci, tak lidé nechodí ani nakupovat," řekl. "Uvidíme, co dál, ale mohu slíbit, že to přežijeme," dodal. Včetně brigádníků má firma kolem 50 zaměstnanců.

Tradice lidové výroby vánočních ozdob ze skleněných perliček, na kterou se specializuje Rautis, je jedinečná. Podklady k nominaci na zápis na seznam UNESCO vytvořilo muzeum v Turnově ve spolupráci s ministerstvem kultury a Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici. "Museli jsme vyhodnotit, popsat a zdůraznit, v čem je tento nemateriální statek výjimečný a jedinečný v celosvětových souvislostech. Bylo to náročné, ale zároveň velmi zajímavé," uvedla ředitelka muzea v Turnově Vladimíra Jakouběová. Výsledek očekávala s napětím. "Pro firmu Rautis z Poniklé to představuje obrovské ocenění a kredit. Naše muzeum to považuje také za velký úspěch a ocenění naší odborné práce," dodala.

Vánoční ozdoby z foukaných dutých perliček jsou jednoduché, ale zcela výjimečné. Počátky této tradice jsou spojené s módou zdobení vánočního stromečku v Evropě na konci 19. století. Tehdy si skláři v Jizerských horách a v Podkrkonoší začali sami pro sebe z drátků a zbytků foukaných perel vyrábět ozdoby. Obliba miniaturních perličkových kočárků, lokomotiv, hvězdiček či pavoučků rostla, a proto se velmi brzy ozdoby začaly vyrábět ve velkém. Dnes je ale Rautis na světě jedinou firmou, která vyrábí tradičními technologickými postupy. Výrobce skleněných ozdob funguje na stejném místě od roku 1902. Sklárna nabízí přes 20.000 vzorů.

čtk