Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Semilském pecnu ocenili zahradníky i pěstitele. Návštěvníci si užili bohatý kulturní program

17. 09. 2021 | 15:59

Po vynucené pauze se na semilském Ostrově v sobotu 11. září uskutečnila již posedmnácté Podkrkonošská slavnost úrody pod názvem Semilský pecen. I tentokrát na návštěvníky čekal bohatý kulturní program na Ostrově i podiu před zámkem.

semily pecen 2 241804717 2073214546165045 4240796885177757975 n
Foto: LK

Před slavnostním zahájením Pecnu proběhla tak jako každý rok ekumenická bohoslužba, poté se směrem na Ostrov vydal dožínkový průvod vedený kněžnou Libuší a její družinou v doprovodu dechové hudby Broďanka s kapelníkem Rudolfem Müllerem.

Po slavnostním přivítání na Ostrově a tradičním krájení chleba nadešel čas na předání ocenění místním chovatelům či pěstitelům. Letošní ocenění převzala z rukou starostky města Semily Bc. Leny Mlejnkové a hejtmana Libereckého kraje pana Martina Půty PaedDr. Lenka Hřibová, a to za oživení areálu památkově chráněných roubenek a aktivní fungování střediska enviromentální výchovy, vzdělání a osvětu.

V rámci odpoledního programu pak byla předána i další ocenění. Tradiční Cena zahradníka města byla v letošním roce udělena Ing. Stanislavu Palasovi za citlivou kultivaci a příkladnou péči o vlastní pozemky a přilehlé veřejné prostranství v Čapkově a Pivovarské ulici. Vítězem soutěže o kuriozní výpěstek s názvem Podivíni mezi plody se tentokrát stal Jonáš Jiránek, který soutěžil s bramborami ve tvaru myší.

Foto: LKOdpoledne před zámkem opanovali muzikanti všech hudebních žánrů. Ani Muzeum a Pojizerská galerie Semily nezůstala v plánování sobotního odpoledne pozadu a pro své návštěvníky připravila již tradiční Semilský Montmartre v areálu muzea a muzejní zahrádky.

"Děkuji všem, kteří se na přípravě a organizaci letošního ročníku Semilského pecnu podíleli, a také všem návštěvníkům za to, že dorazili v hojném počtu. Společně jsme tak mohli oslavit nejenom úrodu, ale také zemědělce a jejich náročnou práci. Díky nim známe "neobyčejný" příběh obyčejného bochníku chleba." řekla Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily. "Věřím že si všichni užili skvělou atmosféru i bohatý program slavnosti a těším se na setkání zase za rok."

TZ/Renata Coufalová