Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Návštěvníci v Českém ráji mají možnost až do konce září využívat k přepravě letní turistické autobusy

02. 06. 2020 | 12:22

Již jednadvacátým rokem mají návštěvníci Českého ráje od konce května do září možnost využívat k přepravě letní turistické autobusy. Ty se letos rozjedou postupně opět na sedmi linkách - oproti minulé sezoně nedošlo letos k žádným zásadním změnám.

autobus turisticke autobusy ceskyraj
Foto: Pavel Charousek

V letošním roce jsme vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu dlouho nevěděli, zda a v jakém rozsahu turistické autobusy vyjedou. Nakonec můžeme návštěvníkům nabídnout stejný rozsah služeb této veřejné dopravy jako v minulém roce,“ informuje Jitka Kořínková ze Sdružení Český ráj a apeluje na návštěvníky, aby autobusy upřednostňovali před individuální dopravou a vyhnuli se tak přetrvávajícím problémům s parkováním v nejzatíženějších místech regionu.

Jízdní řády turistických autobusů najdou zájemci v samostatných letácích (kapesní jízdní řády), na plakátech a chybět samozřejmě nebudou ani v sezonních turistických novinách, které vyjdou v průběhu června. Všechny tiskoviny budou k dispozici zdarma v informačních centrech a na dalších místech v regionu.

Turistické autobusy Český ráj jsou projektem Mikroregionu Český ráj ve spolupráci s městy a obcemi turistického regionu, Sdružení Český ráj zajišťuje propagaci projektu. Provoz autobusů je podpořen finančními prostředky Královéhradeckého a Libereckého kraje.

Více informací najdete na https://www.cesky-raj.info/cs/cykliste/turisticke-autobusy-2020.html

Přehled linek:

Trasa červená, v provozu od 30. května do 28. září 2020

* Turnov - Vyskeř - Hrubá Skála - Újezd pod Troskami - Libuň - Jinolice - Holín - Jičín

Trasa žlutá, v provozu od 30. května do 28. září 2020

* Jičín - Holín - Prachovské skály - Pařezská Lhota - Mladějov - Sobotka - Podkost

Trasa modrá, v provozu od 1. července do 31. srpna 2020

* Semily - Chuchelna, Kozákov - Rovensko pod Troskami – Troskovice

Trasa zelená, v provozu od 1. července do 31. srpna 2020

* Liberec - Turnov - Vyskeř – Sobotka

Trasa hnědá, v provozu od 1. července do 31. srpna 2020

* Mladá Boleslav - Mnichovo Hradiště - Boseň - Kněžmost - Branžež - Libošovice, hrad Kost - Sobotka

Trasa fialová, v provozu od 30. května do 28. září 2020

* Turnov - Malá Skála, Vranové - Jablonec nad Nisou

Trasa růžová, v provozu od 30. května do 28. září 2020

* Turnov - Klokočí - Koberovy - Železný Brod

V jízdních řádech jsou přehledně vyznačeny možnosti přestupů jak mezi autobusy, tak na vlakové spoje. Kromě turistických autobusů Českým rájem projíždí řada dalších autobusových linek i vlakových spojů, které mohou návštěvníci při poznávání regionu využít. Například o víkendech bude rozšířená autobusová doprava v úseku Turnov – zámek Sychrov.

TZ/Pavel Charousek