Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největší letošní investicí Turnova bude zřejmě výstavba nové knihovny

11. 01. 2023 | 18:24

Největší letošní investicí Turnova bude zřejmě výstavba knihovny, která si vyžádá přes 100 milionů korun a na kterou město získalo evropskou dotaci. Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) pro ČTK uvedl, že knihovnu by chtěli začít stavět na podzim. "Pakliže nám bude přát štěstí a bude to všechno tak, jak si to představujeme," řekl starosta.

knihovna 2 library-488690 1280
Ilustrační foto

Výstavba knihovny je plánovaná zhruba na rok. Vedení radnice i proto předpokládá, že letos zaplatí za její výstavbu jen menší část nákladů, zhruba 28 milionů korun, a zbytek v příštím roce. Turnovská knihovna patří k nejstarším v zemi, prostory v budově v Jeronýmově ulici jí ale kapacitně nestačí. Nedostatečné je také hygienické i návštěvnické zázemí, chybí společenský sál a objekt není bezbariérový. Nová knihovna vyroste o několik set metrů blíž k centru, ve Skálově ulici mezi letním kinem a domem Na Sboře.

Mezi další větší letošní investice Turnova patří dokončení dvou stavebních akcí z minulého roku. Jde o modernizaci nevyhovujícího zázemí letní táborové základny v Krčkovicích v Českém ráji a výstavbu nové pasáže u radnice, jež se má stát zlatou řemeslnou uličkou tohoto vstupního města do Českého ráje. Radnice za ně letos doplatí bezmála osm milionů korun.

Mezi větší a zásadní investice pro letošní rok patří podle starosty i společné projekty s Ředitelstvím silnic a dálnic. "Jedná se o sjezd a nájezd ve Fučíkově ulici, chodník na Kamenci k Benzině a zobousměrnění sjezdu a nájezdu v Ohrazenicích. Ty stavby jsou pro město významné a diskutuje se o nich pět nebo šest let," řekl Hocke. Turnov by se na nich měl podílet zhruba devíti miliony korun.

V plánu vedení patnáctitisícového města je také poslední etapa revitalizace sídliště u nádraží za 6,6 milionu korun a zhruba stejnou částkou se město bude podílet na rekonstrukci ulice Antonína Dvořáka. Na kapitálové výdaje je v první verzi rozpočtu pro letošní rok 146 milionů korun, loni to bylo 80 milionů.

Pro letošní rok schválili zastupitelé Turnova rozpočet s příjmy skoro 488,5 milionu korun a výdaji bezmála 524 milionů, rozdíl pokryje radnice ze zůstatku na účtech na konci minulého roku. Příjmy i výdaje jsou zhruba o 100 milionů vyšší než jaké byly v rozpočtu, který turnovští zastupitelé schvalovali pro loňský rok. Turnov obdobně jako ostatní města sice získá více peněz na daních, zároveň mu ale výrazně stoupnou náklady, zejména na energie. Podle starosty na ně město včetně všech svých příspěvkových organizací ročně dávalo 18 milionů korun, pro letošní rok má na ně v rezervě připraveno dalších 32 milionů korun. "To jsou obrovské peníze a je to i trochu problém. Uvidíme, kolik toho protopíme a prosvítíme," řekl Hocke. Předpokládá, že první reálnější odhad toho, kolik za energie letos vydají, budou mít po zimě. V rámci úspor bude mimo jiné zhruba o měsíc kratší sezona pro zimní stadion.

čtk