Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Turnově má vybranou firmu na stavbu pavilonu, čeká na funkční stavební portál

31. 07. 2024 | 10:16

Krajská nemocnice Liberec (KNL) vybrala zhotovitele pro stavbu pavilonu v nemocnici v Turnově, která pod ni patří. Zakázku získala pardubická firma Marhold. Za postavení budovy, kde bude i urgentní příjem, dostane 156 milionů korun. Termín zahájení stavby je ale zatím nejistý, komplikací jsou problémy s novým stavebním portálem.

NemocniceTurnovFB
Foto turnovské nenocnice je z jejího FB profilu

Nemocnici se do něj zatím nepodařilo podat žádost na vybudování přístavby trafostanice. ČTK to dnes řekl mluvčí KNL Václav Řičář.

"Naši projektanti, kteří všechny podklady měli připravené na přelomu června a července, nestihli ten klasický konvenční papírový termín a podali to tedy přes elektronický portál. A tam se jim to bohužel nepodařilo zatím nahrát," řekl Řičář. Dokud nebude alespoň podaná žádost, nemohou podle něj zahájit ani stavbu nového pavilonu. "My potřebujeme už pro samotnou realizaci té stavební zakázky mít posílený přívod elektřiny, protože v určité fázi těch stavebních prací nebude možné postupovat dále, aniž bychom neměli dostatek elektřiny," dodal mluvčí nemocnice.

Vizualizace

Stavební úřady v Česku si od začátku července stěžují na potíže s novými on-line systémy stavebního řízení. Úředníci v anketách ČTK uváděli, že systémy mají řadu vad či nedodělků a spíše jim ztěžují práci. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na výzvy k demisi reagoval tak, že nechce utíkat od rozdělané práce. Ministerstvo systémy průběžně upravuje.

Turnovský pavilon ponese označení TA a jde o přístavbu mezi dvěma pavilony. Bude v něm urgentní příjem, nová stanice anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), ambulance a nové zázemí IBD centra, které se specializuje na léčbu a prevenci chorob trávicího ústrojí.

KNL je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Patří pod ni nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu a zaměstnává přes 3500 lidí. Loni všechny tři nemocnice měly 450.760 ambulantních výkonů a lékaři provedli 21.042 operací. Loňské hospodaření KNL skončilo rekordním ziskem 162 milionů korun, její obrat dosáhl bezmála 6,4 miliardy korun.

čtk