Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Netradiční geologická expozice přiblíží Geopark UNESCO Český ráj v době, kdy byl dnem dávných moří a jezer

22. 07. 2024 | 8:51

V Domě přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova byla v těchto dnech dokončena realizace netradiční geologické expozice, která návštěvníkům přiblíží Geopark UNESCO Český ráj. V přízemí ve společenské místnosti najdete kromě stávající expozice s mapovým reliéfem nový velkoformátový komiks o geologické historii Geoparku Český ráj, která zahrnuje více jak půl miliardy let vývoje planety Země.

Nova expozice Geopark Cesky raj Dum prirody 2
Foto: Pavel Charousek

Výtvarník Lukáš Hudec, který obrazově ztvárnil expozici o živé a neživé přírodě umístěné ve třetím podlaží Domu přírody, nakreslil pro geopark příběhy z dob, kdy Český ráj byl dnem dávných moří a jezer, tropickým pralesem s přesličkami a močály, vulkanicky aktivní oblastí i místem vzniku skalních pískovcových měst.

Na každém stole najdete částečně opracovaný vzorek horniny typické pro Český ráj (pískovec, fylit, melafyr, čedič) a nalepené mapy Geoparku Český ráj uzpůsobené jako prostírání s informacemi o jedné konkrétní hornině umístěné uprostřed stolu s vyznačením jejího výskytu v geoparku.

Koncept a realizace geologické expozice je společným dílem geologů z Geoparku Železné hory a Geoparku Český ráj.

Expozice byla realizována za finančního přispění Středočeského a Libereckého kraje.

Dům přírody Českého ráje v Dolánkách provozuje STŘEVLIK, Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvková organizace. Připravují zde ročně okolo stovky programů se zaměřením na přírodu Českého ráje a enviromnentální výchovu, kterých se účastní okolo 1 800 dětí, žáků a studentů.

Přednášek, exkurzí, výstav a dalších akcí pro veřejnost se účasní okolo 1 850 osob, expozici v Domě přírody Českého ráje navštíví ročně okolo platících 3 500 návštěvníků. V Domě přírody příchozím slouží i obchůdek s kavárnou. Odhadem Dům přírody navštíví ročně okolo 10 000 návštěvníků.


Geopark Český ráj je jediným z jedenácti geoparků v České republice, kterému byla udělena značka Globální Geopark UNESCO. Držení tohoto prestižního označení je pravidelně revidováno a v případě splnění přísných podmínek obnovováno. Ve dnech 26. 7.-30. 7. 2024 přijedou komisaři z Globálních geoparků UNESCO revalidovat značku Globální Geopark UNESCO do Českého ráje.

TZ/Blanka Nedvědická, ředitelka Geopark Český ráj o.p.s.