Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový cyklus v semilské Jitřence: Dramaturgii neurčuje vedoucí kina, projekce si volí studenti

22. 01. 2024 | 8:59

Od počátku roku 2024 funguje v Kině Jitřenka v Semilech zbrusu nový cyklus, který nese název Studentské kino. Od jiných cyklů se liší tím, že  jeho dramaturgii nevybírá vedoucí kina ani zkušení pedagogové, ale projekce si volí sami studenti.

hanební
Dojde i na kultovní film Hanební pancharti z dílny Quentina Tarrantina.

První filmy pro Studentské kino vybrali studenti Waldorfského lycea s tím, že měli možnost volit ve dvou okruzích. V první půli měsíce tak představili film, kteří sami považují za kultovní, v závěru měsíce naproti tomu vybrali jednu z premiér ze standardní distribuční nabídky. V lednu tak přišli na řadu kultovní Hanební pancharti z dílny Quentina Tarrantina. Druhým zvoleným filmem se stal nový britský životopisný film o Nicholasu Wintonovi nazvaný Jeden život.  

„Každý, kdo se zúčastní projekce studentského kina, bude moci spolurozhodnout o tom, jaký film nabídneme v cyklu příště," vysvětluje Mgr. Ondřej Šír, vedoucí kina Jitřenka. "Předpokládáme, že se do projektu postupně zapojí studenti všech semilských škol. Chceme dát prostor mladší generaci, aby si sama spoluvytvářela program kina. Nechceme z pozice starších autorit určovat mladým lidem, co by měli vidět, ale chceme se ptát, co bychom měli vidět my. Zároveň nás přirozeně zajímá, jaké filmy považuje dnešní generace studentů za kultovní“, dodává Ondřej Šír.

Projekt, který má zároveň za cíl prozkoumat vkus dnešních mladých diváků, finančně podpořila na konci roku 2023 také Asociace provozovatelů kin, jíž je kino Jitřenka členem. Představenstvo profesní organizace konstatovalo, že se jedná o dobře připravený, srozumitelný a jednoznačně přínosný projekt. Nezbývá tedy, než se těšit na to, jaké filmy nám představí studenti dalších semilských škol.

SM/Renata Coufalová