Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový projektor, plátno i 3D systém. Turnovské kino Sféra nabídne lepší filmové zážitky 

05. 07. 2024 | 16:37

Téměř na všech místech, která jsou spojená s Kulturním centrem Turnov, se letos v létě kutá, bourá a opravuje. Začalo to přestavbou Letního kina a pokračuje rekonstrukcí Klubu KUS. Pozadu nezůstává ani Kino Sféra, které na začátku července prošlo rozsáhlou technologickou modernizací.

KinoRedigitalizace Kina Sféra (2)
Nová technologie už je na místě.

Jednalo se o výměnu obrazového řetězce i zvukového procesoru. Na diváky tak čeká kvalitnější obraz i nové projekční technologie.

„V kině byl instalován laserový RGB projektor nejnovější generace od značky Christie, který přinese vyšší kontrast, věrnější zobrazení barev i jemnější obraz ve 4K rozlišení. Projektor zároveň umožní vysokosnímkovou HFR projekci a další speciální formáty,“ říká dramaturg Kina Sféra Pavel Krupař, který dodává, že dosud byl sál vybaven pouze 2K projekcí.

Nově je ve Sféře i moderní 3D systém. Pro ten si divák v kině zakoupí své vlastní 3D brýle, které mu po projekci zůstanou a bude je moci v turnovském kině používat opakovaně. Na výběr budou dvě velikosti, standardní a dětská. Cena brýlí bude 25 korun.

Novou techniku uvidí diváci poprvé v akci už letos v létě.

Do kina také přibyl nový projekční server, nové bílo-stříbrné plátno a další příslušenství. „Vedle výrazně efektivnějšího ekonomického provozu celé sestavy zařadila tato modernizace po obrazové stránce Kino Sféra mezi nejmodernější kinosály v České republice,“ těší Krupaře.

Novou techniku uvidí diváci poprvé v akci už letos v létě. Kvůli výstavbě nové knihovny sice nepromítá Letní kino, ale Kino Sféra je stále v provozu. Prvním filmem promítaným moderními přístroji bude ve čtvrtek 4. července žhavá novinka Já, padouch 4. Nový 3D systém pak bude možné vyzkoušet na pohádce V hlavě 2 od studia Pixar a také na trháku Deadpool & Wolverine od Marvelu. Oba filmy Kino Sféra promítne během července.

Aktuální program Kina Sféra najdete vždy na webu www.kulturaturnov.cz a na sociálních sítích. Každých čtrnáct dní vychází také tištěný program, kde jsou všechny nejnovější informace.

TZ/Zuzana Uchytilová