Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ohlédnutí za zářím: Hold přírodě a úrodě i vzpomínka na návštěvu prvního československého prezidenta

03. 10. 2022 | 5:43

První podzimní měsíc v Semilech se co do konání společenských a kulturních akcí bezpochyby stal jedním z nejbarevnějších za poslední rok. Jen týden po slavnostním otevření nové mateřské školy se park na Ostrově stal opět místem konání dožínkové slavnosti s názvem Semilský pecen. Jen týden poté Semily přivítaly prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, který si po 100 letech zopakoval svoji návštěvu Pojizeří.

smPecen
Foto: Město Semily

Semilský pecen

V předvečer Semilského pecnu, v pátek 10. září, ožilo nádvoří před zámkem lidovou muzikou, tentokrát v podání cimbálovky Miroslava Kotlára, zatímco na Ostrově se opět tančilo v rámci Ďolík Festu. Sobotní slavnostní průvod pak vnesl na Ostrov svěží ráno a zábavu a oslavy dožínek mohly začít. Připravený program přilákal na Ostrov stovky návštěvníků, kteří sem zavítali na další ročník Semilského pecnu

Před slavnostním zahájením Pecnu proběhla tak jako každý rok ekumenická bohoslužba, na níž vystoupil pěvecký sbor Jizerka, poté se na cestu vydal dožínkový průvod vedený kněžnou Libuší a její družinou, za doprovodu kapely Táboranka. Průvod zamířil na Ostrov, kde byl Pecen slavnostně zahájen.

V oficiální části programu nechybělo předání ocenění místním chovatelům či pěstitelům, ani udělení Ceny zahradníka města. Historicky poprvé se na Ostrově soutěžilo v soutěži Semilské štrúdlování, která nahradilo soutěže Podivíni mezi plody a Dobrý pecen. Děti mohly na Pecnu soutěžit, hrát si v rukodělných dílničkách anebo společně s rodiči ochutnávat krajové speciality. Na podiu před zámkem se vystřídali muzikanti nejrůznějších žánrů. Hvězdou programu byl zpěvák Petr Rezek s kapelou, ale nezklamala ani skupina TUBY, která v Semilech připomněla největší hity kapely BUTY. Program na Ostrově i před zámkem si tak užili velcí i malí. A ti, kteří zatoužili po troše klidnější zábavy, zamířili do prostor semilského muzea, které doplnilo sobotní akci tradičním Semilským Montmartrem.

Foto: Město Semily

100. výročí návštěvy TGM v Semilech

Na den přesně po 100 letech si Semily v sobotu 17. září připomněly prvorepublikovou atmosféru a návštěvu prvního československého prezidenta Tomáše Garrique Masaryka. Ten navštívil Semily poprvé v roce 1922 v rámci své cesty po Pojizeří. Nyní jsme si tento slavnostní okamžik mohli díky vzpomínkové akci pod názvem „100. výročí návštěvy TGM v Semilech“ prožít i my.

Krátce po desáté hodině dopolední se perón semilského nádraží zaplnil těmi, kteří již nedočkavě vyhlíželi příjezd parního vlaku, kterým do Semil dorazil dlouho očekávaný prezident Osvoboditel. Po oficiálním přivítání se prezident v doprovodu významných osobností města vydal na semilskou radnici, kde pronesl svůj projev a krátce pohovořil s občany. Jeho další kroky vedly Husovou ulicí do Muzea a Pojizerské galerie, kde dostal příležitost ke zhlédnutí výstavy fotografií ze své předchozí návštěvy v Semilech v roce 1922 a připojil svůj zápis do Pamětní knihy města Semily. Poté se prezident s doprovodem vydal na setkání turistů na Masarykově vyhlídce nad městem Semily, kde společně se zástupci města, Spolku rodáků a přátel Semil a Klubu českých turistů zasadil pamětní strom.

Odpolední program završila projekce němých filmů o návštěvě TGM v Semilech a Turnově z roku 1922 a „Babičky“ režisérky T. Červenkové z roku 1921 s úvodním slovem Mgr. Miloše Plachty, Mgr. Davida Marka a Mgr. Ondřeje Šíra a klavírním doprovodem skladatele Daniela Philippa Stotze v kině Jitřenka.