Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podsemínský most známý z televizní klasiky bude patřit dvěma obcím. Na opravu přispějí sousedící kraje

22. 11. 2023 | 6:58

Podsemínský most znáte z kin i z televizní klasiky. Jezdili po něm Tomáš Holý a František Němec v komedii Jak dostat tatínka do polepšovny, natáčeli tady také Matt Damon a Heath Ledger Kletbu bratří Grimmů. Jen stěží lze uvěřit, že by tak slavný a nádherný most nikomu nepatřil.

podsemínký most
Foto z televizního vysílání ČT1

Přesto je tomu tak a zároveň to je nemalá komplikace, která dlouhá léta bránila opravě mostu. K vlastnictví mostu se postupně odmítly přihlásit jak Lesy ČR, tak i Povodí Labe.

"Vzhledem k tomu, že most a příjezdová komunikace se nachází na území dvou krajů – Libereckého a Královehradeckého, setkal jsem se v Libošovicích k vyřešení celé věci s hejtmanem sousedního kraje Martinem Červíčkem. Starostům Libošovic a Troskovic jsme navrhli, že pokud obce most prohlásí za svůj společný majetek, oba naše kraje jak opravu mostu, tak i vybudování navazující turistické infrastruktury finančně podpoří.

Veškerou administraci bychom rádi stihli vyřídit v prvním čtvrtletí roku 2024. Za pomoc při jednání děkuji také starostům Turnova a Jičína, Tomáši Hockemu a Janu Malému," uvedl k zapeklitému příběhu hejtman Libereckého kraje Martin Půta na svém facebookovém profilu.

Zdroj: FB Martin Půta