Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pohodlné a efektivnější třídění přímo u domu zajišťuje v Turnově čistší surovinu

V Turnově se v roce 2022 vytřídilo více než 1 300 tun odpadu. Velkou zásluhu na tom má i třídění v domácnostech, které si zapůjčily nádoby na tříděný odpad k rodinným a malým bytovým domům. Třídění je pohodlnější a především efektivnější.

odpady turnov2 DSC01295
Foto: www.turnov.cz

Dle aktuálního osvědčení EKOKOMU v Turnově třídíme dobře. Ostatně o tom svědčí i ocenění Turnova v celorepublikové soutěži ve třídění odpadů O křišťálovou popelnici 2022, mezi městy nad 5 001 obyvateli získal druhé místo. Díky rozvoji a provozu systému tříděného sběru a recyklace využitelných složek komunálních odpadů jsme v roce 2022 vytřídili celkem 1.382,874 tun papíru, plastů, skla, kovů, nápojových kartonů a dalších komodit. To znamená úsporu energie ve výši 27 827 689 MJ a snížení emisí CO2 o 1 382, 041 tun. Děkujeme, že třídíte správně.

V Turnově funguje systém door to door, pro obyvatele rodinných nebo menších bytových domů je zaveden svoz papíru, plastu a bioodpadu přímo od jednotlivých domácností. Vytříděná surovina je čistší a vhodnější pro další recyklaci. Navíc je třídění pohodlnější.

Foto: www.turnov.czNádoby k zápůjčce jsou stále k dispozici. Pokud máte zájem třídit v pohodlí domova, v objednávce si lze zvolit celou sadu nádob nebo pouze některé. Následně s vámi bude sepsána smlouva o bezplatné výpůjčce a budete si moci nádoby odebrat, případně si je nechat dovézt až domů. Rozhodně doporučujeme objednávat celou sadu, protože budete mít nádoby na největší část odpadů, které v domácnostech vznikají.

Objednávku nádob snadno vyřídíte zde. Vyčkáte na potvrzení objednávky a informace k vyzvednutí nebo dodání (e-mail či SMS), a poté si nádoby vyzvednete v Technických službách Turnov, s. r. o., Sobotecká 2055 (zdarma) nebo Vás bude kontaktovat pracovník technických služeb a domluvíte se na termínu individuální dopravy přímo domů (za poplatek 250 Kč).

Systém door to door funguje od podzimu roku 2021. Řada domácností si na něj velmi rychle zvykla a třídí o něco jednodušeji. V blízké budoucnosti je plánován další krok – postupné rušení některých sběrných míst v Turnově. Týkat se bude především oblastí s rodinnou výstavbou, kde je možné využít zápůjčky popelnic přímo k domu. 

Hlavním cílem je kvalitnější a komfortnější třídění surovin a omezení nesprávného odkládání odpadu v okolí kontejnerů. Sledujte web města, web o odpadovém hospodářství www.turnovtridi.cz a sociální sítě, o dalších krocích Vás budeme včas informovat.

TURNOV/Marcela Jandová