Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Politik z Jilemnice za občerstvení s tvarem písmene Z stíhán nebude, rezignovat ale nemíní

21. 04. 2022 | 15:22

Za fotografie chlebíčků nazdobených sýry ve tvaru písmene Z zastupitel Jilemnice Bronislav Kalvoda (SPD) trestně stíhán nebude. Policie podle své regionální mluvčí Ivany Balákové případ takzvaně uložila. Politik nerezignuje ani na místo zastupitele, jak ho k tomu vyzvali radní Jilemnice. Kalvoda to dnes řekl ČTK. Na ukončení policejního vyšetřování dnes upozornil server SeznamZprávy.

bageta fig-3640553 1280
Ilustrační foto

Kalvoda, který je místopředsedou SPD v Libereckém kraji, umístil na sociální síť fotografie chlebíčků o předminulém víkendu. Písmeno Z mimo jiné symbolizuje ruskou agresi na Ukrajině, policie ale nezjistila nic protizákonného. "V této věci jsme provedli šetření, které jsme zakončili uložením věci, což znamená, že poznatky z naší prověrky nevedly k zahájení trestního řízení nebo k postoupení věci do správního řízení. Muž, kterého jsme v této souvislosti vyslechli, se k podpoře ruské invaze na Ukrajinu nepřihlásil a písmena Z na občerstvení, které vyfotil a fotografie pak zveřejnil na svém facebookovém profilu, vysvětlil stejně nám, jako předtím novinářům tím, že představují křestní jméno jeho přítelkyně Zuzany," řekla ČTK Balašová.

Kalvoda dnes ČTK řekl, že na místo zastupitele rezignovat nehodlá. "Nic jsem neprovedl," uvedl. Za směrodatný považuje i výsledek policejního vyšetřování.

Na výzvě k rezignaci ale starosta Jilemnice David Hlaváč (ODS) trvá. "Ať policie zjistila cokoliv, nadále si myslím, že ta jeho propagace nebyla v kontextu doby adekvátní," řekl dnes ČTK. Rada města už dříve odvolala Kalvodu z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku.

Příspěvek ze svého profilu na facebooku Kalvoda smazal, fotografie se dá ale stále na internetu dohledat s ohledem na reakce jiných lidí. Písmeno Z je vyobrazeno na některých ruských tancích a další vojenské technice nasazené na Ukrajině. V Rusku ho lidé například dávají i na automobily, domy nebo oblečení. Vyjadřují tak podporu ruským vojákům, kteří zaútočili na Ukrajinu.

čtk