Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pověsti Českého ráje pohladí uši i duši. V audio nahrávce ožívají  víla Jizerína, skřítci Titík a Jaspísek i obr Dráb

03. 04. 2020 | 14:34

Sdružení Český ráj přichází v těchto dnech s audio nahrávkami Pověstí Českého ráje. Připravilo je společně s mladým hercem Štěpánem Tučkem a hudebním producentem Štěpánem Bártou (Unbeatable Records). Prostřednictvím barvitého hlasu talentovaného herce ožívají známé postavičky jako víla Jizerína, skřítci Titík a Jaspísek, obr Dráb, Čert, skřítek Pelíšek a další. 

črájPOhádky
Archivní foto Pavel Charousek

„Nahrávky pověstí byly plánovaným novým produktem SČR pro nadcházející sezonu. K natáčení jsme se sešli začátkem března. Tehdy jsme ještě netušili, jak mnoho se do dnešních dnů změní. Nyní nám je jasné, že jsme udělali krok správným směrem a chceme nahrávkou potěšit nejen dětské návštěvníky Českého ráje,“ říká Jitka Kořínková, ředitelka Sdružení Český ráj.

Mladý herec Štěpán Tuček přišel do nahrávacího studia perfektně připraven a během dvou dnů vystřídal nespočet hlasových podob českorajských postaviček. Zvukař Štěpán Bárta pak všechny pověsti hudebně doladil doprovodnými a podkreslujícími tóny.

„Nad výběrem vhodného herce jsme dlouho nepřemýšleli. Štěpán Tuček, který od dětství hraje loutkové divadlo a postavičky z pověstí jsou mu tak blízké, se pro nahrávání nadchl. S nahrávacím studiem již měl zkušenosti a oba byli velmi sehraní. Na výsledku je to opravdu znát,“ dodala Lucie Podařilová ze Sdružení Český ráj.

„Na nahrávání Pověstí Českého ráje se Štěpánem Tučkem jsem se vyloženě těšil,“ uvádí Štěpán Bárta. „Běžně se ve studiu věnujeme spíše nahrávání a míchání hudebních projektů, takže čtyři dny poslouchání pohádek a vytváření atmosfér, ruchů a hudby k nim byl jednak poměrně relax a i trochu výzva. Můj dlouholetý kamarád a kolega Dominik Špaček alias Cody Seven, který se věnuje spíš vytváření popových instrumentálů, k pohádkám zkomponoval několik hudebních motivů, které jsme pak v různých variacích použili napříč celým projektem. Myslím, že podobně zpracované audioknížky, které jsem i já poslouchal na kazetách, když jsem byl malý, tu nyní na digitálních streamovacích službách poměrně chybí, takže jsem rád, že jsme se do toho pustili. Těšíme se na ohlasy zvenčí a budeme rádi, pokud nás někdo osloví s podobným projektem i v budoucnu.“

„Když jsem byl osloven, abych nahrál audio verzi 12 Pověstí Českého ráje, tak to pro mě byla velká radost. Moje rodina pochází z Českého ráje, kde mám i domov. Všechny lokace znám z dětství,“ dodal Štěpán Tuček.

Pojďte a vydejte se s Černým rytířem do Hruboskalského skalního města, s loupežníky na Maloskalsko či s vílou Jizerýnou do Horního Pojizeří. Ve Votrubcově lomu na svahu Kozákova vám jistě skřítci kamenáři pomohou najít nějakou achátovou pecku. Za čertem musíte ke kapličce na Zebín, za hodným vodníkem Čeperkou do okolí Kopidlna. Prohlédněte si v Prachovských skalách květinové zahrádky skřítka Pelíška i pískovcové skály nedaleko Mnichova Hradiště, které podle pověsti získaly jméno po hodném obrovi. Zastavte se na chvíli u studánky nedaleko zámku Humprecht, kterou hlídá sobotecký had. Na Mladoboleslavsko se podíváte se statečným postilionem. Budete-li mít štěstí, na bývalém nádvoří kumburského hradu potkáte bílou paní a třeba uslyšíte, co vypráví meluzína, když se prohání mezi čedičovými věžemi hradu Trosky.

Nahrávky si můžete pustit na www.ceskyrajdetem.cz, nebo na YouTube kanále Sdružení Český ráj.

https://www.youtube.com/channel/UCwKSAMVhfRXeHkwWqCMwEWg/videos

TZ