Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Práce jak na kostele: Semilský svatostánek získá novou střechu, kraj věnuje půl milionu 

06. 06. 2021 | 5:46

Další z památek, jejichž obnovu podpořil ze svého rozpočtu Liberecký kraj, je novorománský kostel svatého Petra a Pavla v Semilech. Čeká jej výměna střešní krytiny, náklady na opravu by měly představovat 1,2 milionu korun.

SMKostel
Foto: LK

„V rámci individuální dotace Liberecký kraj přispěje na výměnu střešní krytiny na kostele částkou 500 tisíc korun,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Novorománská bazilika s výraznou hranolovou věží zakončenou ochozem byla postavena v letech 1908 až 1911 na místě barokního kostela pocházejícího z roku 1702. Autorem nové dominanty města byl pražský architekt Bohumil Štěrba.

Starý kostel se začal bourat v dubnu 1908 a nový byl dokončen roku 1911, načež byl 25. června litoměřickým biskupem slavnostně vysvěcen a povýšen na kostel děkanský. Při bourání starého kostela byla nalezena ve zdivu pod hlavním oltářem relikvie, která pocházela pravděpodobně z 12. až 13. století.

U hlavního vchodu jsou umístěny plastiky svatého Petra a Pavla, které se zachovaly z původního kostela. Varhany jsou darem občanské záložny v Semilech, stály 8500 korun a jsou zhotoveny Josefem Kobrlem z Lomnice nad Popelkou.

Zdobená okna věnovali kostelu samotní věřící, což dokládají nápisy na nich. Oltáře pocházely ze závodu Petra Buška na Sychrově, křtitelnice byla darována Odbornou školou sochařskou v Hořicích, nábytek zhotovili semilští a podmokličtí živnostníci.

Kostel se v současné době využívá nejen k bohoslužebným účelům, ale i ke koncertům, výstavám a podobně. Jedná se o dominantu a kulturní objekt města. Věž kostela s unikátním ochozem je veřejně přístupná.

LK/Jan Mikulička