Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Před letní sezónou dojde mj. k vylepšením zázemí areálu koupaliště v Maškově zahradě

20. 03. 2023 | 10:16

Městská sportovní Turnov, s.r.o. (dále MST) plánuje v letošním roce řadu investic. Spousta z nich směřuje k úsporám energií nebo ke zpracování studií alternativních zdrojů energií na jednotlivých střediscích. 

koupaliste v maskovce se podivate i z domova
archivní foto z Maškovy zahrady

Poměrně velkou investici si vyžádá například travnatý povrch na fotbalovém stadionu. Přes 390 tisíc korun bude investováno do závlahového systému na tréninkovém hřišti, zjednoduší se zároveň jeho obsluha a dojde k úsporám energií. Počítáno je také s částkou 60 tisíc korun na oplocení části tréninkového hřiště směrem k Jizeře. Dojde tím k uzavření areálu a zamezí se přístupu zvěři. 

Ve sportovní hale na Turnově II bude pokračovat výměna svítidel přímo v hale za LED osvětlení a v jejím zázemí pak doplnění o čidla s automatickým rozsvěcením a zhasínám světel v interiéru, která aktivují světla jakmile zaznamenají pohyb. Obojí by mělo přinést významnou úsporu spotřeby elektrické energie. Na tuto investiční akci se v rozpočtu počítá s částkou 40 tisíc korun. 

Před letní sezónou dojde k vylepšením zázemí areálu koupaliště v Maškově zahradě. Ve spodní části vznikne nové posezení s grilem a půjčovna sportovního vybavení a slunečníků. Novinky v exteriéru si vyžádají cca 100 tisíc korun. S další částkou (zhruba 200 tisíc korun) se počítá na nákup nových chladicích boxů. Ty nahradí staré neúsporné mrazáky. „Kolem 100 tisíc korun bude investováno do moderního objednávkového systému, který přinese urychlení obsluhy a komfort zákazníkům i personálu. Systém bude využíván jak na koupališti, tak na zimním stadionu,“ doplnil technik MST Pavel Mikeš.

Bezproblémový chod na atletickém stadionu zajistí cílová kamera na měření časů, která nahrazuje práci šesti rozhodčích. Kamera byla pořízena již v loňském roce, ale v letošním bude částkou 350 tisíc korun doplacena. Na stadionu budou vyměněny za 60 tisíc korun popraskané betonové mřížky odtokových kanálků u atletické dráhy, které nahradí kvalitní kompozitní materiál.   

Nemalé finanční prostředky budou investovány do projektových dokumentací a studií z důvodu přípravy budoucích potřebných investic a možností potencionálního využití dotačních příležitostí. „U fotbalového stadionu se řeší projekt opravy stávající tribuny v havarijním stavu, rekonstrukce hlavního travnatého hřiště nebo propojení areálů tunelem pod železniční tratí. Tyto projekty si vyžádají kolem 450 tisíc korun,“ sdělil Mikeš.

Kromě toho se připravuje projekt víceúčelového hřiště vedle haly na Turnově II, dokončená je studie hřiště pod halou (atletický ovál, sektory, travnaté hřiště, herní prvky...)

Pod hlavičkou MST probíhá rekonstrukce táborové základny v Krčkovicích, která bude hotová na letní prázdniny.

Další investice se budou odvíjet od schválení rozpočtu města Turnova. Připravené investice jsou opět zaměřené na úspory energií, kdy by městská sportovní ráda realizovala ještě výměnu oken na bazénu na Výšince, Sokolovně v Mašově či u budovy zázemí na fotbalovém stadionu. 

TURNOV/Zdenka Štrauchová