Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přehlídka výtvarného oboru základních uměleckých škol Oči dokořán se poprvé koná v Semilech

28. 02. 2024 | 10:33

Letošní ročník krajské soutěžní přehlídky výtvarného oboru základních uměleckých škol se v Semilech představí úplně poprvé. Přehlídka se koná pravidelně každé tři roky a její organizace se pro tentokrát ujala Základní umělecká škola Semily ve spolupráci s Muzeem a Pojizerskou galerií Semily. Aktuální ročník nese nepovinné téma: „BARVA JE DOBRÁ“.

malování5
ilustrační foto

"Muzeum a Pojizerská galerie Semily vyšla této akci vstříc a v pondělí 4. března se zde sejdou pedagogové výtvarných oborů z celého libereckého kraje," říká Mgr. Libuše Roudnická, učitelka výtvarného oboru semilské ZUŠ. "Slavnostní vernisáž výstavy, na níž budou všechny přihlášené práce k vidění do 24. března t.r., proběhne v pondělí 4. března v 16 hodin. O hudební doprovod se postará Miniband ZUŠ Semily pod vedením Martina Farského"

V rámci přehlídky každý pedagog zúčastněné ZUŠ představí práce svých žáků v různých kategoriích. Po instalaci soutěžních prací si pedagogové své kolekce obhájí před šestičlennou porotou. Ta je ohodnotí a vybraná díla zařadí k ocenění do bronzového, stříbrného a zlatého pásma. Některé práce ze zlatého pásma dále vybere do ústředního kola přehlídky, které proběhne v září t.r. v prostorách bývalého augustiniánského kláštera ve Šternberku, kde budou vystaveny vítězné práce ze všech krajů celé České republiky.

"Krajská soutěžní přehlídka výtvarného oboru základních uměleckých škol se v letošním roce uskuteční po šestileté pauze," vysvětluje Mgr. Libuše Roudnická. "Konání již připravené akce v roce 2020 zhatila covidová pandemie, a tak jsme na letošní přehlídku museli vše připravit úplně od začátku. Naštěstí máme nejenom v Semilech velmi šikovné a zapálené děti, jejichž práce, které budeme na přehlídce prezentovat, jsou důkazem o tom, že kvalita výuky v našem kraji je na skvělé úrovni."

Jak potvrdila výtvarnice Libuše Roudnická z pořadatelské ZUŠ Semily, přehlídka je kromě jiného příležitostí k setkávání učitelů základních uměleckých škol, kteří si vzájemně pomáhají, podporují se a inspirují.

O přehlídce ...

Přehlídku výtvarných oborů ZUŠ ČR s názvem OČI DOKOŘÁN vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy každé 3 roky. Soutěžní přehlídka je určena pro plošné a prostorové práce, výtvarné řady a projekty, výsledky přípravy na vyšší umělecké školy, fotografickou a multimediální tvorbu a výtvarné akce.

Ústřední kolo přehlídky proběhne v prostorách šternberského kláštera ve dnech 27. 9. 2024 – 6. 10. 2024.

SM/Renata Coufalová