Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Příští rok je pro Turnov zvláštní tím, že na většinu investic se podařilo získat dotace

29. 12. 2019 | 10:45

Mimořádný z pohledu investic bude nejspíš pro Turnov příští rok. Ve schváleném rozpočtu se počítá se 163 miliony korun, což je o 39 milionů více než letos. "Rok 2020 je mimořádně nacpaný investicemi. Jsem sám zvědavý, zda se vše podaří udělat," řekl ČTK starosta Turnova Tomáš Hocke.

turnovOfic
archivní foto

Mezi největší akce bude patřit dostavba Alzheimer centra, zahájení rekonstrukce základní školy v Mašově a výstavby polyfunkčního domu.

Příští rok je podle starosty zvláštní i tím, že na většinu investic se podařilo získat dotace. Na předfinancování těchto akcí proto podle něj budou muset nejspíš použít kontokorent ve výši 15 milionů. "Už ho máme asi půl roku zasmluvněný, ale zatím jsem na něj nesáhli," uvedl Hocke.

S evropskou dotací se od letošního roku staví Alzheimer centrum za 42 milionů korun, na dokončení výstavby se v rozpočtu pro příští rok počítá s 22 miliony. Dokončovat se bude také modernizace tří základních škol za 22 milionů podpořená též evropskou dotací a v plánu je i zahájení další velké dotační akce, výstavby komunitního centra za 21 milionů. Bude ho využívat Fokus Turnov, který pomáhá lidem s duševním onemocněním a mentálním postižením, a další organizace pomáhající rodinám ohroženým sociálním vyloučením.

"Pak tam jsou menší dotační záležitosti jako je nové oddělení pro děti do tří let na jedné mateřské škole, oprava hřiště u základní školy 28. října nebo zateplení a střecha na domě s pečovatelskou službou v Granátové ulici," uvedl Hocke.

Z akcí placených výhradně městem bude nejdražší rekonstrukce základní školy Mašov, jež by měla začít na jaře. "Bude stát 45 milionů, rozdělené to je do dvou let," uvedl starosta. Dalších 15 milionů vydá Turnov na investice vodohospodářského sdružení, mezi nimi je i zahájení modernizace čistírny odpadních vod. Kolem 13 milionů bude stát zasíťování asi 15 až 20 pozemků v bytové zóně Hruštice.

Pro příští rok má Turnov schválený rozpočet ve výši bezmála půl miliardy. Podle starosty u daňových příjmů počítají s pětiprocentním nárůstem. "Je to asi naposledy, co se navyšují daňové příjmy. Zdá se, že se bude ekonomika zpomalovat," uvedl Hocke. Zároveň podle něj ale porostou příští rok i městské mandatorní výdaje. "Jsou zatížené nařízením vlády o navýšení platů," dodal starosta. Zadlužení města by se příští rok mělo snížit o 16 milionů na 96 milionů.

čtk