Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přístupovou silnici k budoucí základně IZS bude Turnov stavět ve dvou etapách, první už na jaře

01. 02. 2024 | 5:47

Přístupovou silnici k budoucí společné základně hasičů, policie a záchranné služby začne Turnov stavět letos na jaře. Stavba s odhadovanými náklady zhruba 20 milionů korun je rozdělená na dvě etapy, druhá se bude dělat nejspíš příští rok. Na dotaz ČTK to dnes uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

TURNOV izs-nadhled-1
Vizualizace základny IZS v Turnově

Výstavba výjezdové základny s odhadovanými náklady 300 milionů korun začne možná už letos na podzim. Podle starosty stavbu nijak neohrozí skutečnost, že nová silnice v tu dobu ještě nebude hotová. "Počítají s tím, že by si udělali provizorní panelovou komunikaci, která povede podél té nově budované komunikace," řekl Hocke.

Novou silnici postaví Turnov nejen kvůli výjezdové základně, ale i na základě dohody s firmou DEK, které loni prodal bezmála dvouhektarový pozemek v této oblasti za 56,6 milionu korun. Právě u tohoto pozemku, na němž si DEK postaví obchod se stavebninami, letos skončí první etapa silničních prací. "Máme hotové inženýrské sítě a máme vysoutěženou firmu, která tam udělá komunikaci, chodníky, veřejné osvětlení, sadovnické úpravy. To by mělo vzniknout do července roku 2024," uvedl starosta. Za první etapu město zaplatí zhruba 8,5 milionu korun. Za reálný termín zahájení druhé etapy starosta považuje jaro příštího roku. "S tím, že bychom to zase zhruba do července 2025 chtěli postavit," dodal Hocke.

Projekt na vybudování výjezdového centra IZS v Turnově se připravuje asi osm let. Hlavní impulz vzešel od hasičů, kteří mají v Turnově základnu v záplavovém území. Kromě hasičů bude mít v novém integrovaném centru základnu dálniční policie a také krajská záchranná služba, která v Turnově sídlí ve stísněných podmínkách v areálu nemocnice.

Projekt má na starost Liberecký kraj, který kvůli tomu uzavřel memorandum o spolupráci se všemi složkami IZS a městem Turnov a také memorandum s ministerstvem vnitra, které má na projekt poskytnout dotaci 110 milionů korun ve dvou splátkách - polovinu letos a zbytek příští rok. Projekt loni získal stavební povolení, v současnosti hasiči i Liberecký kraj prověřují projektovou dokumentaci, s vyhlášením veřejné soutěže na dodavatele se počítá v březnu, stavba tak začne nejdřív na podzim. Výstavba by měla trvat zhruba dva roky. Základna bude u silnice I/10 z Turnova na Harrachov, odkud se hasiči, policie i záchranná služba mnohem rychleji než ze svých současných stanovišť dostanou také na silnici I/35 směrem na Liberec i na Jičín a také na dálnici D10.

čtk