Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce hlavního mostu přes Jizeru v Semilech by měla začít ještě letos, je v havarijním stavu

06. 02. 2023 | 19:34

V Semilech by ještě letos měla začít rekonstrukce hlavního mostu přes Jizeru v Tyršově ulici, který je součástí krajské silnice 289. Most je v havarijním stavu, a proto půjde k zemi, nahradí ho most nový, širší. Náklady na demolici a stavbu odhadli projektanti na 60 milionů korun. Stavbu bude financovat Liberecký kraj, město se bude na stavbě podílet zhruba pěti až osmi miliony korun, řekla po dnešním jednání s krajskými radními novinářům semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Semily Jizera wiki
Jizera v Semilech, foto-zdroj: cs.wikipedia.org

"Po pádu mostu v italském Janově se všichni, kdo dělají mostní prohlídky, začali na ty stavby dívat přísněji a stav mostů se nám skokově zhoršil. My jsme před rokem 2018 neměli prakticky žádné mosty v té nejhorší kategorii, ale to se změnilo," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj má zhruba desítku mostů v havarijním stavu, dalších několik desítek je ale ve velmi špatném stavu, což je na šestém stupni sedmibodové škály.

Rekonstrukce mostu v Tyršově ulici je podle Mlejnkové letos největším společným projektem města a kraje. Semily se na něm budou finančně podílet. V současné době most naprosto nesplňuje parametry pro pěší, těžko se tam vyhnou na chodníku dva dospělí, natož dvě maminky s kočárky, proto bude mít jeden chodník téměř čtyři metry a ten druhý tři metry na šířku, od vozovky budou oddělené zábradlím," doplnila starostka. Radnice bude podle ní platit kromě jiného schodiště a také veřejné osvětlení.

Most, který slouží i jako přístup do centra Semil, je velmi zatížený, denně po něm projíždějí tisíce automobilů. Čeká ho demolice a stavět se bude nový most. Přestože kraj teprve vypíše veřejnou soutěž na dodavatele, měla by stavba v letošním roce nejen začít, ale do zimy i skončit. "Je i ekonomicky výhodnější most zbourat a postavit nový, protože ani široké chodníky, které chceme, by nebylo možné na současnou konstrukci napasovat," řekla Mlejnková.

Po dobu rekonstrukce budou muset motoristé v Semilech po objízdné trase, přes Jizeru se dostanou po mostu v Jatecké ulici, který nechalo město loni zrekonstruovat za bezmála 37 milionů korun. Původní mostní provizorium, které 28 let spojovalo břehy Jizery, nahradila loni moderní železobetonová konstrukce, na opravu přispěl městu pěti miliony korun Liberecký kraj, i proto, že bude sloužit po dobu rekonstrukce hlavního mostu jako objízdná trasa.

čtk