Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukci hvězdárny v Turnově chce město dělat s dotací EU. Je jediná veřejně dostupná v kraji

17. 03. 2021 | 14:40

Rekonstrukci jediné veřejně dostupné hvězdárny v Libereckém kraji, která je v Turnově, chce město dělat s evropskou dotací. Upravit hodlá i prostor před ní a chce zajistit propojení s nedalekým sídlištěm Výšinka. V plánu města je vytvořit tam parkový prostor, kde budou lidé trávit volný čas. "To je ale hudba budoucnosti," řekl dnes ČTK starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Turnovská hvězdárna je dobře vybavená (Foto Mad).
Turnovská hvězdárna je dobře vybavená (Foto Mad).

Hvězdárna v lokalitě U Tří svatých na úbočí kopce Vrchhůra patří městu, několik posledních let ji má v pronájmu společnost Sundisk. Hvězdárna vznikla v minulém století na přelomu 60. až 70. let z iniciativy a za finanční podpory matematika a astronoma Ivana Šolce. Slavnostně otevřena byla 2. května 1974. "Technický stav budovy je poplatný svému stáří, nicméně je funkční a ke svému účelu slouží, tedy nějaká popularizace astronomie," uvedl vedoucí hvězdárny a předseda Klubu astronomů Liberecka Aleš Majer. Nový nátěr by podle něj potřebovala fasáda i kupule, jednal o tom i s městem, zda by to nešlo udělat letos. "Samozřejmě chápu, že v dnešní době jsou finance potřeba jinde a na důležitější věci," dodal.

Podle starosty na to letos nebudou peníze, opravu hvězdárny by chtělo město dělat s evropskou dotací. "Zkoumáme, zda v novém programovacím období nebude nějaký titul směřován k polytechnickému vzdělávání v rámci volonočasu. Když by byl, tak bychom rádi upravili interiér a fasádu hvězdárny. Provést opravu, ale nic zásadního, jen vylepšit technický stav," uvedl Hocke. Radnice v minulém desetiletí žádala o dotace na rekonstrukci hvězdárny dvakrát v přeshraničních evropských programech, ale ani jednou neuspěla.

V přízemí hvězdárny je malý přednáškový sál, v patře kopule o průměru šest metrů, z níž vedou dveře na pozorovací terasu. Několik posledních měsíců je ale kvůli protikoronavirovým opatřením hvězdárna uzavřená. Slouží jinak hlavně popularizaci astronomie, nabízí programy a pozorování pro školy i pro veřejnost. Přístupná bývá i při mimořádných úkazech na obloze jako jsou zatmění Slunce, Měsíce či přechod Merkuru přes Slunce. "Když je to medializované, tak návštěvnost na tyto akce je i ve stovkách lidí. Při posledním částečném zatmění Slunce jsem měl až strach, že se nám propadne terasa. Nahoře bylo 100 lidí namačkaných, museli jsme je vyhánět ven," uvedl Majer.

Pozorování oblohy z turnovské hvězdárny částečně ovlivňuje světelné znečištění. "Vyrostla v 60. letech, kdy zástavba Turnova nebyla zdaleka taková jako dnes, navíc se plánuje další rozšiřování aglomerace rodinných domků do této oblasti. Takže samozřejmě zasažení světelným znečištěním jsme výrazně, nicméně je to nějaký kompromis. Toto není zařízení, observatoř, kde by se dělala nějaká věda, ale slouží k popularizaci astronomie. A tam je důležité naopak, že je hvězdárna dostupná veřejnosti takto na okraji města," uvedl Majer. Zejména směrem na jih, na Český ráj, je podle něj pozorování oblohy ještě dobré. "Tam se dají pozorovat i slabší objekty, které třeba už na Petříně v Praze vidět nejsou," dodal.

Vybavení hvězdárny je podle Majera na poměrně vysoké úrovni. "V loňském roce jsme díky mecenáši získali jako hlavní přístroj velice výkonný dalekohled o průměru 40 centimetrů," uvedl. Podle něj je vhodný k pozorování takzvaných deep sky objektů. "Tedy objektů vzdáleného vesmíru, jako jsou mlhoviny, galaxie, hvězdokupy a další," dodal. Podle něj mají ve vybavení i přístroje vhodné k pozorování planet či chromosféry sluneční atmosféry. Ve hvězdárně je i původní historický dalekohled z 60. let, který byl přímo vyroben v Turnově a který je funkční.

čtk