Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S výstavou o krystalech se chce muzeum v Turnově ucházet o cenu Gloria musaealis

20. 03. 2023 | 14:29

Výstavu Krystaly - 80 let ve službách technického pokroku by chtělo Muzeum Českého ráje v Turnově na Semilsku přihlásit do národní soutěže muzeí Gloria musaealis. Je to výstava, která by mohla zaujmout, řekl u příležitosti čtvrteční vernisáže ČTK ředitel muzea Jan Prostředník. Jedno takové ocenění už muzeum má, za muzejní počin roku 2019 získala ocenění expozice Horolezectví - Z Českého ráje na vrcholy světa.

Muzeum Českého ráje
Muzeum Českého ráje.

Nová výstava v turnovském muzeu představuje osmdesátiletou historii výzkumu a výroby umělých krystalů spojenou s místní firmou Crytur. "My jsme Cryturu dělali výstavu už před deseti lety k 70. výročí a ta výstava byla strašně technická, byla pro odborníka. Tahle výstava ale hodně řekne nejen odborníkovi, ale i obyčejnému člověku. A možná, že i lidé z Cryturu konečně uvidí, co jejich firma vlastně ve finále opravdu dělá, protože pokud pracují na jednom segmentu, tak si neuvědomí, jaké uplatnění pak tyto segmenty mohou mít," doplnil Prostředník.

Na výtvarném pojetí výstavy spolupracoval renomovaný muzejní architekt Hynek Fetterle. "Já se zabývám muzejními expozicemi, historií nebo i galerijními výstavami, ale tohle je takové zpestření, protože to je jiná materie a snažíme se do každého toho prvku dát malinkou interaktivitu. Lidi si můžou vyzkoušet, jak se zvyšuje teplota ve vysoké peci, mohou si vyzkoušet, jak funguje elektronický mikroskop a takové interaktivity jsou v každém oddělení," řekl architekt.

Výstava, která bude v muzeu přístupná až do 18. června, provede návštěvníky historií pěstování krystalů a přiblíží, jak dnes syntetické krystaly připravuje a využívá turnovská společnost CRYTUR. Kromě jiného mohou návštěvníci vidět, jak takový krystal roste. "Díky hologramu to uvidí do minuty i když ve skutečnosti to trvá dva až tři týdny," řekl marketingový manažer společnosti Jan Bitman. Součástí expozice je i prezentace unikátního reflektoru v 16 metrů dlouhém tunelu.

Gloria musaealis je národní soutěž, kterou od roku 2002 vyhlašuje Asociace muzeí a galerií České republiky společně s ministerstvem kultury. Cílem soutěže je upozornit na přínos muzeí ke zpřístupňování a využívání kulturního dědictví i k jeho ochraně a na špičkové výkony institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví. Soutěží se v kategoriích Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku.

Do 21. ročníku soutěže se přihlásilo rekordních 73 muzeí a galerií s celkem 121 projekty. Z Libereckého kraje se o ocenění za rok 2022 uchází Severočeské muzeum v Liberci s výstavou a výstavním katalogem "Slepí svědkové doby". Výstava představila slepotiskovou výzdobu knižní vazby 16. století v Čechách. Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech zase přihlásila výstavu "Internace v Semilech1950–1953: Odkrývání osudů řeholníků v nemocničním oddělení", která odkrývá jedno z nejzáhadnějších témat v historii Semil.

čtk