Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Scarabeus je kompatibilní s technikou turnovské městské policie. Získala účinný bič na pachatele přestupků

09. 05. 2023 | 5:00

Za první měsíc provozu software Scarabeus pomohl se zpracováním překvapivého množství dopravních přestupků v Turnově a okolí. Vozidlo překračující rychlost nově městská policie vyfotí a snímky pak díky systému Scarabeus rychle a jednoduše zpracuje odbor dopravy.

Autonapul sdilenym autem na cyklovylet
ilustrační foto

Jednodušší a rychlejší než to bylo dříve. Software Scarabeus je kompatibilní s technikou městské policie, kterou je měřena rychlost na komunikacích přímo ve městě i ve smluvně ošetřených obcích. Výrazně tak pomáhá s efektivním a rychlým vyřízením přestupkového řízení. 

Město Turnov platformu využívá od začátku března 2023, v první vlně pro měření rychlosti, do budoucna se počítá rovněž s využitím pro kontrolu placeného parkování.

Už během prvního měsíce provozu systém pomohl zpracovat překvapujících 631 přestupků v oblasti překročení povolené rychlosti. Celkem 532 měření zachytilo překročení rychlosti o až 20 km v hodině, 99 přestupků se týkalo překročení rychlosti o více než 30 km v hodině. Městská police zachytila i případ, kdy řidič na povolených 50 km/ h jel rychlostí 108 km/ h!

Místostarosta města Jan Lochman k novému systému měření rychlosti dodává: „Měření rychlosti v automatickém režimu nám velmi jasně ukazuje, jaká je ta pravá realita dodržování předpisů při jízdě (nejen) ve městě. Zavedení tohoto systému v žádném případě není zaměřeno na vyšší příjmy za výběr pokut, ale především na zásadní zklidnění tempa dopravy v lokalitách, kde řidiči opakovaně jezdí výrazně rychleji, bez ohledu na množství rizik, která v daném místě hrozí. Ať už je to pohyb chodců, dětí a cyklistů, nebo rizika spojená s místním provozem v rezidenčních zónách. Je důležité, aby řidiči měli na paměti, že dopravní předpisy a rychlostní omezení nejsou samoúčelná, ale vycházejí z odborných doporučení a diskuzí. Věřím, že si brzo všichni zvyknou, že přestože není „v dohledu“ policejní hlídka obsluhující měřící zařízení, riziko změření rychlosti jejich vozidla v automatickém režimu hrozí doslova na každém rohu. A snad je to přiměje k tomu, že budou opět jezdit více ohleduplně a bezpečně.“

TURNOV/Marcela Jandová