Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Scarabeus nově pomáhá i při kontrole parkování, je kompatibilní s technikou městské policie

22. 01. 2024 | 18:29

V Turnově od loňska mají novinku, která pomáhá se zpracováním přestupků v oblasti překročení povolené rychlosti. Software Scarabeus nově zrychlí také zpracování přestupků při parkování ve městě.

turnovScarab
Foto z www.turnov.cz

Vozidlo překračující rychlost městská policie vyfotí a snímky pak díky systému Scarabeus rychle a jednoduše zpracuje odbor dopravy. Jednodušší a rychlejší než to bylo dříve. Software Scarabeus je kompatibilní s technikou městské policie. Výrazně tak pomáhá s efektivním a rychlým vyřízením přestupkového řízení. 

Po zkušebním období software Scarabeus začíná fungovat v ostrém režimu také pro přestupky v oblasti nesprávného parkování – tedy stání na placeném místě bez zaplacení určeného poplatku nebo pro porušení zákazů stání či zastavení.

Městská policie Turnov používá informační systém Derik pro mobilní využití. Systém slouží k evidenci veškerých událostí, které městská policie řeší. Umožňuje přístup do přehledu placeného parkování, evidence osob i vozidel, rejstříku trestů nebo osob v pátrání. Nově mají strážníci možnost velmi efektivně vyhledávat přímo v terénu ve svém mobilu nebo služebním tabletu, a to včetně kamerových záznamů.

Další doplněk - rozšíření softwaru Scarabeus, který prozatím urychloval přestupkové řízení v rámci překročení maximální povolené rychlosti (viz samostatný článek), zrychlí také vyřízení pokut za nesprávné parkování i porušení zákazů stání a zastavení. 

Strážník zkontroluje, zda má vozidlo zaplaceno (dle parkovacího lístku nebo mobilní aplikace), případně zjistí provozovatele vozidla stojícího na zákazu. V případě neuhrazeného poplatku či porušení dopravních předpisů nezanechává výzvu o spáchaném přestupku na vozidle, ale přes mobilní aplikaci přestupek nahlásí přímo na odbor dopravní. Přestupkové řízení se tak výrazně urychluje.

Výše zmíněné opatření ve spojení s Mobilním Derikem by tak mělo přinést rychlejší a důslednější kontrolu placeného parkování ve městě. Také v rámci nezaplaceného parkování totiž za přestupek hrozí pokuta. V případě špatného parkování bude provozovateli vozidla přímo zaslána výzva k zaplacení částky ve výši 500 Kč. Ve správním řízení pak hrozí pokuta v rozmezí 2.000—5.000 Kč. Pokud se na výzvu přihlásí přímo řidič vozidla, lze mu uložit pokutu příkazem na místě až do 1.500 Kč. Mělo by tedy přibývat řidičů, kteří parkují zodpovědně.

www.turnov.cz