Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semilská knihovna se věnuje podpoře mediální gramotnosti dětí i dospělých

10. 02. 2024 | 10:19

Knihovny v České republice si jako své hlavní komunikační téma pro roky 2023 a 2024 zvolily mediální vzdělávání, resp. podporu mediální gramotnosti. Ani semiIská knihovna nezůstala stranou a na toto téma klade velký důraz.

semily knihovna5
Mediální vzdělávání dospělých – Agora CE, 17. října 2023, čítárna knihovny. Foto: archiv knihovny

V předchozím roce se knihovna věnovala mimo jiné i seniorům. Ve spolupráci s Moudrou sovičkou uskutečnila několik kurzů na ovládání chytrého telefonu a tabletu, se společností Agora CE se zaměřila na média a falešné zprávy. Na podzim loňského roku dětské oddělení knihovny připravilo pro žáky prvních tříd preventivní program ke správnému užívání telefonu či tabletu na základě zážitkové hry Městečko Kybernetov. Závěr roku patřil workshopu pro rodiče či prarodiče, kteří zvažují pořízení prvního chytrého zařízení pro své děti. Mluvilo se o nastavení, praktických nástrojích i současných hrách a aplikacích.

V letošním roce pokračují aktivity díky podpoře Ministerstva kultury České republiky formou workshopů vzdělávací značky "Kudrna Sobková". David Kudrna vystudoval magisterský obor Informační studia a knihovnictví v profilaci Technologie ve vzdělávání na Masarykově univerzitě v Brně a více než 4 roky působil na oddělení vzdělávání Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. V semilské knihovně působil jako lektor digitální bezpečnosti pro seniory v letech 2018/2019.

Celý projekt odstartuje besedou pro širokou veřejnost pod názvem „Kybernetická bezpečnost: jak žít a přežít v kyberprostoru“. V pondělí 19. února v 17 hodin Mgr. David Kudrna představí v semilské knihovně základní pravidla kybernetické bezpečnosti, nástroje, které zvýší osobní bezpečnost a soukromí v kyberprostoru. Získané informace a praktické dovednosti pak účastníci kurzu budou moci uplatnit nejenom v soukromém, ale i v profesním životě. Ředitelka knihovny Mgr. Jitka Šedinová k tomu uvádí: „Interaktivní a zážitkový formát kurzu je navržen tak, aby motivoval účastníky k aktivnímu zapojení a zvýšil jejich povědomí o důležitosti kybernetické bezpečnosti. Je určen pro širokou veřejnost a je zdarma. V rámci kurzu bude prostor i pro dotazy účastníků.“

Na kurz kybernetické bezpečnosti pod názvem "Kdo hacknul Josefínu?" určeném pro žáky šestých tříd základních škol, který proběhne v únoru a březnu t.r., obdržely pozvánku všechny semilské základní školy. Kurz je kombinací zábavy a vzdělávání - žáci se v rámci kurzu ponoří do napínavého příběhu. Hlavními tématy kurzu jsou: zabezpečení mobilu, aplikace, phishing, internet věcí ale i sexting. Žáci šestých tříd se stanou detektivy, kteří rozplétají příběh Josefíny a postupně plní jednotlivé úkoly, kterými si osvojují základní pravidla kybernetické bezpečnosti.

V pondělí 11. března v 17 hodin uzavře jarní blok na téma mediální gramotnosti přednáška pro veřejnost „Digitální dětství aneb Jak na technologie bez vzteku a breku“. Kdy má digitální technologie vstoupit do života dítěte, jak se s tím vypořádat v rámci domácnosti, jaká pravidla a nástroje používat, které aplikace nám můžou pomoci? Cílem je dosažení online rovnováhy v rámci rodiny či školy, pochopení vlivu her a sociálních sítí, a návod, jak přistupovat k řešení nevhodného obsahu. Kurz klade důraz na praktické rady pro rodiče, vychovatele a učitele, aby mohli efektivně provádět děti světem digitálních technologií.

Starostka města Semily k tématu mediální gramotnosti dodává: „Nepodceňujme význam prevence. Statistika uvádí, že 91 % kyberútoků začíná e-mailem a 46 % bezpečnostních incidentů je způsobeno samotnými uživateli, zpravidla právě kvůli nedostatečným digitálním dovednostem. Jsem ráda za každý takový kurz, který přinese nejen občanům Semil větší pocit bezpečí i ve virtuálním světě.“

SM/Renata Coufalová