Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semily v lokalitě na Vinici vybudují retenční nádrž k zachycení dešťové vody

03. 02. 2023 | 10:42

Retenční nádrž k zachycení dešťové vody vybuduje v tomto roce v lokalitě Na Vinici město Semily. Právě tato semilská lokalita je územní studií určena k výstavbě rodinných domů. Problémem místa je však nepropustné jílovité podloží, do nějž se voda velmi málo vsakuje a její odtok tak probíhá velmi pomalu.

vodakupáníDeti (1)
ilustrační foto

"Retenční nádrž slouží pro zadržení určitého množství dešťové vody a chrání kanalizační systém nebo vodní tok před zahlcením srážkovou vodou z přívalových dešťů," vysvětluje Ing. Marta Nedvědová z odboru rozvoje a správy majetku MěÚ Semily.

V místě bude vybudován retenční prostor o objemu cca 460 m3. Vypouštění z retenčního prostoru bude následně zajištěno spodní výpustí, která bude ústit do stávající šachty dešťové kanalizace v křižovatce ulice Na Vinici a Mikoláše Alše. "Pokud by v případě extrémních srážek došlo k naplnění nádrže, bude možné otevřít regulační prvek a urychlit vypouštění retenčního prostoru," dodává Ing. Nedvědová.

Společně s realizací retenční nádrže město vybuduje novou dešťovou kanalizaci, která bude propojovat dešťovou kanalizaci z 1. etapy stavby (rok 2020) se stávající dešťovou kanalizací v ul. Mikoláše Alše. Nové vedení je navrženo v délce 118 m a v jedné z šachet bude speciální ventil, který bude regulovat odtok vody na 3 l/s. Vyšší přítoky budou bočním přepadem svedeny do retenčního prostoru.

Stavbu provede společnost Stavby Flamberg s.r.o., Hostinné, cena díla byla vysoutěžena ve výši 3.133.106,34 Kč s DPH. Práce na výstavbě retenční nádrže budou zahájeny v březnu letošního roku, stavba by měla být dle harmonogramu dokončena v závěru měsíce května.

Akce je podpořena dotací z rozpočtu Libereckého kraje ve výši 600 tis. Kč, z programu Podpora retence vody v krajině.

SM/Renata Coufalová