Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklářská firma Preciosa poskytla v Turnově prostory pro výrobu respirátorů FFP3. Výrobní linku představí v příštím týdnu

06. 05. 2020 | 12:31

V areálu sklářské společnosti Preciosa v Turnově na Semilsku budou vyrábět nanofiltry do roušek. Výrobu až šesti milionů kusů měsíčně připravuje česká společnost Nano Medical. Dodávat chce ochranné prostředky s mírou ochrany na úrovni respirátorů FFP3. Výrobní linku by měla představit v příštím týdnu. Novináře o tom dnes informoval liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro liberecký kraj), který od začátku s firmou na projektu spolupracuje.

coronavirus Rouška
Ilustrační foto

Společnost Nano Medical založila Triola na podzim 2016 se záměrem vyrábět zdravotnické prostředky. "Výrobou materiálu na filtry nebo roušky reagujeme pouze na aktuální situaci. O filtry je v těchto dnech obrovský zájem," uvedla již dříve pro ČTK Marcela Munzarová, jednatelka Nano Medical, která vyvinula speciální materiál. Zaměstnat chce 28 lidí.

Preciosa je největším sklářským výrobcem v Libereckém kraji, podnik s miliardovými obraty známý výrobou broušených kamenů, bižuterie i lustrů zaměstnává kolem 4000 lidí a většinu své produkce vyváží.

V Preciose by se podle Půty měla rozjet standardní výroba ochranných pomůcek, jejichž citelný nedostatek na českém trhu odhalila koronavirová pandemie. Libereckému kraji se podařilo rozjet i výrobu nanoroušek a nanofiltrů do plátěných roušek, do nichž zapojil vedle Technické univerzity v Liberci také firmy Elmarco, Drylock a řadu šicích dílen. Tato výroba už ale skončila. "Bylo to provizorní náhradní řešení a my jsme od začátku věděli, že cílem by mělo být vytvoření kapacity pro výrobu něčeho, co bude mít všechny potřebné certifikáty a bude použitelné i 'v dobách míru', který se, jak všichni věříme, pomalu blíží," řekl hejtman.

Celkem se v Libereckém kraji podařilo v provizorních podmínkách vyrobit přes 109.000 nanoroušek a více než 2,079 milionu nanofiltrů. Kraj jimi zásoboval nejen zdravotníky, ústavy sociálních služeb nebo řidiče ve veřejné dopravě, ale 100.000 nanofiltrů daroval i policii a 230.000 hasičům. Kraj platil výrobní náklady, které jen v případě nanofiltrů přesáhly 20 milionů korun. Podle předběžných odhadů přesáhnou celkové náklady Libereckého kraje a obcí s rozšířenou působností na jeho území v souvislosti s řešením koronavirové pandemie 130 milionů korun.

čtk