Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v Semilech se příští týden vrátí k restituční kauze rodu Walderode

02. 12. 2021 | 15:35

Okresní soud v Semilech se příští týden ve čtvrtek vrátí k restituční kauze rodu Walderode. Vyplývá to z údajů na portálu justice. Zpět k projednání vrátil případ letos na jaře Nejvyšší soud. Podle něj okresní soud chyboval, když mezitímním rozsudkem vyšel vstříc restituentům.

Hrubý rohozec Mad
Hrubý rohozec, foto: Mad

Rodina Walderode se majetku v hodnotě kolem tří miliard korun domáhá od roku 1992, nyní nárok uplatňuje vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová. Ve sporu jde o zámek Hrubý Rohozec v Turnově nebo lesy a pozemky hlavně v okolí Turnova. Proti navrácení majetku jsou památkáři, Lesy ČR, město Turnov a Státní pozemkový úřad.

Soud v Semilech v roce 2017 mezitímním rozsudkem uznal Karla des Fours Walderode za oprávněnou osobu z hlediska restitučního nároku. Neznamenalo to automatické navrácení majetku. Justice měla u každé nemovitosti či parcely zkoumat, jaký je současný stav a zda jsou dány předpoklady pro vydání. Postup semilského soudu potvrdil jako správný také Krajský soud v Hradci Králové. Nejvyšší soud s tím ale nesouhlasil, neboť podle něj podmínky k vydání mezitímního rozsudku splněny nebyly.

Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů. Justice se proto zabývá také tím, zda se za druhé světové války neprovinil proti československému státu. K jednoznačnému závěru zatím soudy nedospěly.

čtk