Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soutěž na výstavbu knihovny v Turnově potrvá až do ledna. Maximální přípustná cena stoupla na 114 milionů

18. 12. 2023 | 12:18

Turnov o další měsíc prodloužil termín pro podávání nabídek na stomilionovou výstavbu knihovny. Vyprší 17. ledna. Město zvýšilo i maximální přípustnou cenu na 114 milionů korun bez daně, vyplývá z údajů ve věstníku veřejných zakázek.

knihovnaDitě
ilustrační foto

Jde již o několikáté prodloužení termínu. Radnice původně počítala s tím, že nabídky bude možné podávat do 11. října a cena bez daně nepřesáhne 110 milionů korun. Opakované prodloužení termínu si ale vyžádalo 14 změn či vysvětlení zadávací dokumentace. Poslední změna se týkala úprav položkového rozpočtu, což si vyžádalo i zvýšení maximální přípustné ceny.

Pro turnovskou radnici je výstavba knihovny ve Skálově ulici nejdražší stavbou od vybudování rekreačního areálu Maškova zahrada. Postavení sportoviště s venkovním koupalištěm a zimním stadionem zhruba za 180 milionů korun skončilo před sedmi lety. Podle původních plánů Turnova měla stavba knihovny začít už letos na podzim, nový termín pro předání staveniště je březen příštího roku. Na výstavbu bude mít vybraná firma 600 dnů, knihovnu by tedy měla postavit do konce října 2025.

Nová knihovna bude o několik set metrů blíž k centru města než současná. O jejím stěhování z Jeronýmovy ulice se v patnáctitisícovém Turnově diskutuje už léta. Současné prostory potřebám jedné z nejstarších knihoven v zemi kapacitně nestačí - nedostatečné je hygienické i návštěvnické zázemí, chybí společenský sál a objekt není bezbariérový. Na výstavbu nové budovy získal Turnov evropskou dotaci, zhruba 68 milionů korun z programu IROP. Cílem města je zahájit provoz v nových prostorech ještě v roce 2025, kdy bude turnovská knihovna slavit 205 let od založení.

čtk