Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Srpen nabídne pestrý mix novinek napříč žánry. Například Mádlovy Vlny nebo malování kamínků

31. 07. 2024 | 12:21

Pomyslnou startovní pásku kulturních akcí v srdci Českého ráje přestřihl na konci školního roku tradiční Funkin' Turnov, jehož 19. ročník navštívilo historicky nejvíce lidí. Celé dva měsíce pak pokračují oblíbené koncerty pod širým nebem před Střelnicí, dětská odpoledne, hudební večery a další akce v baru Letňák. Na filmové novinky láká i přes léto Kino Sféra.
 

KUlturaTurnov Turnovské léto (ilustrační)
Spokojení diváci, cíl všech kulturních produkcí. Foto: Kultura Turnov

Funky festival, který se konal v pátek 28. června před Střelnicí, navštívilo přes 400 platících diváků. Velký úspěch v návštěvnosti zaznamenal také koncert kapely Waldovy Matušky, který se uskutečnil v pátek 12. července v rámci Turnovského léta před Střelnicí. Kvůli počasí se sice kapela přesunula dovnitř, což ale nikoho neodradilo a dorazilo přibližně 250 lidí. Na dobrovolném vstupném se vybralo necelých 30 tisíc korun, které kapela věnovala vybombardované porodnici a dětské nemocnici v Kyjevě.

Z koncertu kapely Waldovy Matušky. Foto: Kultura Turnov

Turnovské léto před Střelnicí přináší koncerty každý prázdninový pátek a sobotu. Vstupné je vždy dobrovolné. Hrají zde oblíbené místní i přespolní kapely. „Někdy se stane, že se třeba původně domluvený koncert nemůže uskutečnit z důvodu nemoci v kapele, vždycky se ale snažíme najít důstojnou náhradu, aby si lidé produkci co nejvíce užili,“ říká hudební dramaturg Kulturního centra Turnov Karel Šírek.

Další vyžití je v baru Letňák. Velmi oblíbené jsou Dětské středy, které v červenci nabídly tvoření, hry i sport. „V srpnu budeme vyrábět loutky a odznáčky, zopakujeme malování kamínků a na závěr zkusíme orientační běh,“ přibližuje vedoucí gastroprovozu Kulturního centra Turnov Pavla Matysová.

Čtvrtky v baru patří hudebníkům a představil se tu také cestovatel s vyprávěním o nevšední pouti. Hned první srpnový den zde vystoupí Vojta „Kiďák“ Tomáško, týden na to zavaří mozkové závity Prázdninový kavárenský kvíz, poté se do Turnova vrátí Slam Poetry Exhibice a chybět nebudou ani oblíbení DJs.

Ačkoliv je Letní kino z důvodu výstavby nové knihovny letos v létě zavřené, filmoví nadšenci o zážitky nepřišli, protože Kino Sféra stále promítá. Navíc od začátku léta ve špičkové obrazové kvalitě.

Nejvíce kino zatím plní nový český film Zápisník alkoholičky. Rodiny hojně chodí na animované novinky Já, padouch 4 a V hlavě 2. Film o emocích si lze vychutnat i ve 3D. V polovině července navštívil Sféru také režisér Jiří Havelka, který zde v předpremiéře představil svůj film Zahradníkův rok.

„Srpen nabídne pestrý mix novinek napříč žánry. Pro rodiny s dětmi chystáme filmy Harold a kouzelná pastelka nebo 10 životů kocourka Mňouka. Fanoušci hollywoodských velkofilmů mohou vyrazit například na adaptaci videohry Borderlands nebo pokračování série Vetřelec. Z české produkce nás čeká film Vlny od Jiřího Mádla, který fascinoval publikum na festivalu v Karlových Varech,“ láká dramaturg Kina Sféra Pavel Krupař.

Zajímavým doplňkem nabídky Kulturního centra Turnov je Letní promítání v Maškovce, které pořádá ve spolupráci s Městskou sportovní v areálu místního koupaliště. V červenci se setkalo s úspěchem a tak se v srpnu zopakuje. Nabídne filmy: Jedeme na teambuilding, Nerozlučná dvojka, Samotáři, Gum – jsme dvojka a Franta mimozemšťan. V případě nepřízně počasí mohou být projekce předem zrušeny, a proto je dobré sledovat sociální sítě.

Aktuální program Kulturního centra Turnov najdete vždy na webu www.kulturaturnov.cz a na sociálních sítích. Každých čtrnáct dní vychází také tištěný program, kde jsou všechny nejnovější informace.

TZ/Zuzana Uchytilová